Beker Groep 1 poule 4: HVC’10 in warm Botlek onderuit tegen Spijkenisse

HVC’10 en Spijkenisse speelden in het veertienjarig bestaan van de kustploeg slechts één keer eerder tegen elkaar, ook in een bekerwedstrijd van de tweede ronde. Onder Henk de Zeeuw werd het in november 2018 7-2 voor de Botlekploeg, maar daarbij dient aangetekend te worden dat HVC’10 destijds met een A-elftal aantrad, omdat de selectiespelers met elkaar een weekendje uit hadden georganiseerd. Spijkenisse wilde niet de wedstrijd verplaatsen naar een doordeweekse avond. Het werd een wedstrijd van jochies tegen flink betaalde amateurs. De best betaalde was de Volendamse Kees Tol die vier keer scoorde.

Tekst: Cees van der Pol

Na afloop van de wedstrijd van zaterdag vond trainer Peter Wubben dat zijn topploeg uit de eerste klas met zeker 7-1 of 8-1 had moeten winnen. Als verslaggever pal achter de dug-out van Spijkenisse gezeten, had Wubben toch blijkbaar een heel andere wedstrijd gezien. Alleen al met de rust mocht hij in zijn handen wrijven dat zijn ploeg met 2-1 voorstond, want twee weggevertjes in de Hoekse verdediging betekenden dat de snelle Hoekse 1-0 voorsprong werd prijsgegeven. En dat had dus veel erger voor de thuisclub kunnen zijn.

Bouwhuis mist

In de negende minuut verliep een Hoekse aanval op rechts door Marlon van Minnen uit op een grote kans van Mitchel Bouwhuis, maar met een uiterste inspanning kon doelman Etiën Mariana een doelpunt voorkomen. Maar vijf minuten later was het wel raak, een pass van achteruit werd door Ethem Arslan op waarde ingeschat, beter dan keeper Mariana dat deed, die veel te ver uit zijn doel kwam. Arslan passeerde hem en tikte van vrij grote afstand de bal in het doel. Gelukkig dat Bouwhuis er verder van af bleef, anders had de assistent geheid voor buitenspel gevlagd. De man zal in de competitie door zijn houding nog heel wat punten voor de thuisploeg binnen harken. Inderdaad, KNVB-amateur voorzitter Dirk van der Zee: weg met buitenspel in de amateurafdeling. Scheidsrechter Martin Stok bleef zijn assistent aldoor geloven en gelijk geven.

Blessure

Met een 5-3-2 opstelling van HVC’10 probeerde de ploeg van John de Ronde (foto) de aanvallers te bedwingen en zelf met snelle uitvallen via Bouwhuis, Reurink en Arslan de bal achter de verdediging te leggen. Dat gaf de defensie van Spijkenisse vrij veel moeite. Toch werd de thuisploeg sterker, maar de oorzaak was onder meer dat centrale verdediger Kay van den Bos met op het oog een flinke blessure zich moest laten vervangen. Jorn Groothuizen kwam in het veld voor hem en Luke Kernan nam de plaats in de achterste vijf in. Dat was een flinke deuk in de opzet van de trainer.

HVC’10 achteruit

Spijkenisse drong HVC’10 achteruit. Door de hogere druk begonnen de Hoekenaren fouten te maken door simpel de bal te verliezen. De eerste kans hield de weer sterk keepende Lipman nog tegen: hij plukte de bal van de schoen van Adair Veiga Lopes (41 jaar en ex-Zwaluwen en ex- Excelsior Maassluis). Maar een minuut later kreeg Rowdy Rijswijk na een slecht weeggewerkte bal een mooie positie om de goede hoek te kiezen: 1-1.

HVC’10 werd in die fase overlopen en dat werd er niet beter op toen de meestal vaak scorende Mitchell Bouwhuis ook al geblesseerd het veld moest verlaten. Juri Dijkman moest hem vervangen. In de 41e minuut (balverlies) lobde Rowdy Rijswijk de bal over Lipman op de lat. Een minuut later trapte Luke Kernan over de bal en die kans moet je de slimme vos Vegan Lopes niet geven. Hij tikte heel simpel  de 2-1 binnen. Maar toch had HVC’10 met een 2-2 stand de kleedkamer moeten bereiken. Na een goed uitgespeelde counter stond Jorn Groothuizen alleen voor de keeper. Een niet te missen kans, die dat toch werd door een snelle reactie van Mariana.

Warmtewissels

Wesley van Est kwam  na  de rust Boy de Soomer vervangen. Dat was al wissel drie en een kwartier later wisselde De Ronde ook Badr ben Mohammed (Wessel  Vijverberg) en Jorno Reurink (Len van Ooijen). Daarmee waren de angels uit de ploeg en dan kun je niet meer prikken bij je tegenstander. Vier minuten later wisselden Peter Wubben vier spelers, terwijl in dezelfde minuut Ethem Arslan een krampaanval kreeg, maar die kon bij HVC’10  niet meer worden vervangen. Die strompelde dus naar het einde.

Laag, lager, laagst

Het tempo van de wedstrijd zakte enorm, de kwaliteit van het spel ook, de hitte was  daarvan onder andere oorzaak. Michael van den Bos na afloop: ,,Boven de 25 graden moet je niet meer laten spelen. Ik ben helemaal leeg. Dat leken meer spelers, zeker zij die negentig minuten moesten volmaken.  Bovendien wilden we het tempo uit de wedstrijd halen. Een grote uitslag komt ons op dit moment niet gelegen en de laatste tien minuten zouden we gaan drukken.” Dat kwam inderdaad uit, al was het nadat de thuisploeg nog een keer de paal geraakt had en de andere voorzetten allemaal in de handen van Kenny Lipman belandden.

Lange ballen

Van den Bos ging van achteruit de lange ballen geven, waarachter de invallers Vijverberg en Dijkman moesten hollen om gevaar te stichten. Dat konden ze echter niet en na de rust had doelman Mariana feitelijk een makkie. Omdat de defensie ruimte moest weggeven, kwamen de Spijkenissers nog een paar keer goed door, maar gescoord werd er niet meer. Met de tweede overwinning in de poule is Spijkenisse geplaatst voor de tweede ronde. HVC’10 lukt dat ook, wanneer ze volgende week SC Monster minimaal op een gelijk spel houden: de Hoekse doelcijfers zijn namelijk beter dan die van SC Monster (4-4 tegen 3-3)

Opmerkelijke feiten

Op de beide backplaatsen stonden bij HVC’10 een terugkomer (Marlon van Minnen na een jaar sv Loosduinen) en Jasper van Veen. Deze van MSV’71 afkomstige centrale verdediger maakt als linksback flinke vooruitgang. ,,Natuurlijk moest ik hier even wennen. Het tempo van de vierde klas is heel wat anders dan nu spelen tegen de grote clubs. Ik ben snel onderdeel van de groep geworden: ik leer hier  veel en het gaat steeds beter.” Hij hield het negentig minuten vol en draafde ook vaak naar voren, ondanks de genoemde hitte.

HVC’10 niet slecht

Feitelijk boekte de Hoekse ploeg geen slecht resultaat. Het team speelde vorig seizoen nog in de derde klas, werd wel kampioen, maar tegenstander Spijkenisse speelde tot het laatst in de nacompetitie voor een plaats in de Vierde Divisie. Dat verschil viel op deze zaterdag niet te merken. Ach, uiteindelijk werd het een verdiende overwinning voor de thuisploeg, maar het was niet de 7-1 uitslag die trainer Wubben had gezien.