Derde Divisie: FC ’s-Gravenzande verrast FC Rijnvogels in Katwijk

Voor het laatst speelden FC ’s-Gravenzande en FC Rijnvogels in het seizoen 2021-2022 tegen elkaar, toen nog in de Hoofdklasse A. Uit werd het een 2-1 nederlaag, thuis werd met 5-1 gewonnen. De mannen uit Katwijk promoveerden in dat seizoen naar de Derde Divisie. Nu dus een weerzien met FC Rijnvogels op Sportpark De Kooltuin.

Tekst: Dick Hartman         |      Foto’s: Pieter Vermeer

Door de twee overwinningen en een gelijkspel nestelden de mannen uit Katwijk zich in de kopgroep met vijf andere clubs met zeven punten uit drie wedstrijden. Afgaande op de berichten heeft FC Rijnvogels zich de afgelopen zomer knap versterkt, dus het zou vooraf zeker geen ’makkie’ worden voor de mannen van trainer Mike Jonk.

Achterstand bij rust

Na een wedstrijd met twee gezichten tegen en bij het nog ongeslagen FC Rijnvogels nam FC ’s-Gravenzande, toch wel verdiend, maar ook verrassend de drie punten mee naar het Westland. De bezoekers begonnen de wedstrijd behoudend, met dit keer Tyler Mulder op de rechtsbuitenplaats en Bas Sommeling op het middenveld. De geblesseerden Roy van Beek en Quincy Does, maar ook de nog steeds geblesseerde Twan van Meerten, keken toe.

In de eerste helft was de thuisploeg de bovenliggende partij en moest FC ’s-Gravenzande het hebben van slechts sporadische aanvallen. Toch was het eerste gevaar van de bezoekers. Een kopbal van Sil van Ooijen ging naast het doel van goalie Pim van der Plas. Aan de andere zijde kwam het gevaar vooral van de bonkige spits Maxim van der Meer en de snelle Sem van Oosten, die te vaak ook te gretig naar de grond ging. Grote kansen waren er niet voor de beide doelen. De thuisploeg was veel aan de bal, maar in de afwerking was het niet echt nauwkeurig. Maar ook doelman Edgar Leerdam liet zich weer van zijn beste kant zien. Verder dan een slap schot van Frank Broos en een bal voorlangs van Bram Sommeling kwamen de bezoekers niet in de eerste helft.

Pas in de 42e minuut brak  FC Rijnvogels de score open. Sem van Oosten werd weggestuurd en zijn voorzet werd door Maxim van der Meer afgerond: 1-0. Even hiervoor was hij al dichtbij een treffer, maar de lat boven doelman Leerdam bracht toen nog redding. Vlak voor de rust voorkwam Edgar Leerdam met een goede redding ook de tweede treffer van de thuisploeg.

Kanteling

In de tweede helft een beter spelend FC ’s-Gravenzande. Daan van de Burg kwam na de thee in het veld voor Tyler Mulder en de wedstrijd kantelde in het voordeel van de bezoekers. In de 47e minuut maakte Frank Broos, na een assist van  Sil van Ooijen, de gelijkmaker: 1-1. De thuisploeg kreeg het nu moeilijk en het betere spel was nu van FC ’s-Gravenzande. Nadat Edgar Leerdam in de 58e minuut nog redding bracht, was het Sil van Ooijen die in de 58e minuut net naast schoot. Na een uur was het wel raak. Een hoekschop van Gino Creutzburg op rechts werd bij de tweede paal ingeschoten door de geheel vrijstaande Ardi Luijendijk: 1-2. Tergend langzaam rolde bal over de doellijn, Kevin Gomez-Nieto kwam te laat om de bal voor de lijn weg te halen.

In de 62e minuut viel bijna de derde treffer van FC ’s-Gravenzande, maar het schot van Sil van Ooijen eindigde op de paal. In de 67e minuut een redding van Edgar Leerdam, een schot van Thomas Schaap keerde hij knap. De moegestreden Bas Sommeling werd in de 70e minuut vervangen door Kaylan Muis en zeven minuten later kwam Yuri Westhoff in het veld voor Frank Broos. De betere kansen bleven voor de bezoekers en de irritaties namen toe bij de thuisploeg. In de 83e minuut kwam de jeugdige Dano van Leeuwen in het veld, die bij zijn eerste actie bijna de 1-3 op het scorebord zette. Vlak erna voorkwam doelman Pim van der Plas weer de derde treffer door het schot van ditmaal Yuri Westhoff te stoppen. In de 88e minuut kwam toch de 1-3 op het scorebord. Uit weer een hoekschop van Gino Creutzburg op rechts scoorde nu Sil van Ooijen fraai met een kopbal.

Hierna volgde een lange blessurebehandeling voor Thomas Schaap van FC Rijnvogels, die zwaar geblesseerd raakte. De wisselmomenten van de thuisploeg waren op, zodat FC Rijnvogels de laatste minuten van de wedstrijd met tien man moest spelen. In de 97e minuut scoorde Yuri Westhoff ook nog de 1-4, na een assist van de niet egoïstische Dano van Leeuwen. Scheidsrechter Smit uit Raalte, die gele kaarten uitdeelden aan Maxim van der Meer en Roy Vermolen, floot de wedstrijd direct hierna de geschiedenisboeken in.

Een wedstrijd waarin het hardwerkende elftal van trainer Mike Jonk na rust verraste en nu na vier wedstrijden al zes punten heeft binnengehaald in de Derde Divisie B. Een knap resultaat voor het elftal en staf als debutant in de Derde Divisie. Complimenten ook voor de jeugdigen, Bas Sommeling en de invallers Daan van de Burg, Kaylan Muis en Dano van Leeuwen, die zich goed staande hielden in de wedstrijd in het warme Katwijk.

Aanstaande zaterdag komt OJC Rosmalen naar het Juliana Sportpark in ’s-Gravenzande.