Nederland O17 in doelpuntenfestijn onderuit tegen België O17

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft dinsdag de oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van België met 4-6 verloren op een druilerig en vooral nat Sportpark Juliana in ‘s-Gravenzande.

Tekst: Glenn Duijzer

Het team van coach Peter van den Berg begon sterk aan de wedstrijd, want bij de eerste Oranje-aanval binnen vier minuten was het gelijk al raak. De Belgische verdediger Lucca Darcon werkte een voorzet van Ayoub Ouarghi achter zijn eigen doelman: 1-0. Binnen het kwartier was het alweer gelijk, nadat Jesse Bisiwu een schitterend afstandsschot van ver buiten het strafschopgebied in de kruising zag eindigen.

Heft

De Oranjehemden rechtten hun rug en namen het heft weer in handen en binnen vijf minuten was de stand 3-1. Eerst was het wederom een eigen doelpunt nadat verdediger Aaron Ibrahim de bal uit een voorzet van Sam Roovers achter zijn verbouwereerde doelman Martin Henrion kopte: 2-1. Het eerste echte Nederlandse doelpunt kwam op naam van Kelvin Neijenhuis. Uit een voorzet van Jaygo van Ommeren wist Neijenhuis de bal binnen te tikken: 3-1.

Spanning

Rondom het half uur spelen bracht Jessi Pedro Da Silva de spanning in de wedstrijd weer terug na een mooie actie in het Nederlandse strafschopgebied uit een assist van Ibrahim. Da Silva wist doelman Daan Hulleman in de korte hoek te verschalken: 3-2. Hiermee was ook de ruststand bereikt van een eerste helft, waarin Oranje aanvallend de betere ploeg was, maar achterin op diverse momenten kwetsbaar bleek te zijn.

Wissels

In de rust wisselde de Belgische bondscoach Bob Browaeys maar liefst zeven spelers. Het leverde niet direct het gewenste resultaat op, want na 69 minuten was het invaller Levi Acheampong die na een mooie combinatie de 4-2 tegen de touwen schot. Ook de Nederlandse trainer Van den Berg wisselde veelvuldig en dit kwam het Nederlandse spel niet ten goede. Net voor het laatste kwartiertje was het Aaron Murenzi die van buiten het strafschopgebied mocht aanleggen voor een directe vrije trap. De bal zeilde over de Oranje-verdediging en doelman in de kruising. De Rode Duivels hadden hun fel gewenste aansluittingstreffer: 4-3.

Hevige regenval

De wedstrijd werd gedurende de tweede helft nog een kleine tiental minuten onderbroken vanwege de heftige regenval. Dit tot grote verbazing van de aanwezige trainers en scouts, waaronder FC Groningen O17-trainer Jeroen Scholma. De Belgen roken bloed en jaagden de Oranje Leeuwen overal op het veld af. Dit resulteerde al snel in een gelijkmaker van Gassimou Sylla, die een mooie actie op links zelf afrondde: 4-4.

Rebound

In de laatste tien minuten was er geen houden meer aan voor het Nederlands elftal en brachten de Belgen de eindstand op 4-6. Eerst was het Youssef Hamdaoui die in de rebound de bal hard tegen de touwen schoot en enkele minuten voor tijd mocht Sylla van elf meter aanleggen voor de zesde Belgische treffer. Oranje O17 had afgelopen zondag ook al een wedstrijd gespeeld. In Noordwijk werd er met 3-2 gewonnen van de Tsjechische leeftijdsgenoten. Beide wedstrijden zijn in de voorbereiding voor het eerste kwalificatietoernooi van Nederland, dat in Albanië wordt afgewerkt. Nederland speelt daar tegen de Faeröer Eilanden (9/10), Albanië (12/10) en Kroatië (15/10). De winnaar van deze poule kwalificeert zich voor de volgende ronde.

De Belgische ploeg speelt in dezelfde periode het eerste kwalificatietoernooi op eigen bodem. De tegenstanders daarin zijn: Kazachstan (9/10), Kosovo (12/10) en Oekraïne (15/10). Het eindtoernooi voor de Europese titel Onder 17 zal in 2025 worden gespeeld met de beste acht Europese ploegen in Albanië.