Jan Lobel, nog steeds actief als vrijwilliger bij ADO Den Haag, 90 jaar

Jan Lobel, zeker geen onbekende in het regionale voetbalwereldje, is vandaag 90 jaar geworden. Lobel is nog steeds actief als vrijwilliger bij zijn club ADO Den Haag.

Daar ontvangt hij – al sinds 1996 – de arbitrale teams bij de thuiswedstrijden van het eerste team van ADO Den Haag. Eerst in het Zuiderpark, nu al jaren in het stadion.

Erelid

Lobel is erelid van de club en bovendien het langst lid. Een loopbaan in het betaalde voetbal als speler zat er niet in. Lobel speelde vooral in de hoogste amateurteams, maar maakte wel furore als kaderlid bij de club. Hij fungeerde vele jaren als leider van het hoogste jeugdteam, met daarin spelers die later naam maakten in het profvoetbal. Lobel werd ook voetbaltrainer en was actief bij clubs als RAS, Westerkwartier en Laakkwartier. Ook was hij geruime tijd voorzitter van de VVON, rayon Den Haag, de vakbond van trainers.

Politiek

Daar bleef het niet bij, want in 1984 werd hij voorzitter van ADO. Na zijn periode als bestuurslid bij ADO stapte Lobel de politiek binnen in zijn woonplaats Zoetermeer en werd lid van de partij van Hilbrand Nawijn. Hij is inmiddels voorzitter en erevoorzitter van die partij.

Onderscheidingen

Ook kreeg hij van KNVB-zijde alle lof voor zijn werk ten behoeven van de voetbalsport. Hij kreeg eerst de Zilveren Waarderingsspeld en later ook de Gouden Speld. Verder is Lobel Ridder in de Orde van Oranje Nassau. En dan, nu op 90-jarige leeftijd, nog steeds volop actief voor zijn club ADO Den Haag. Onze felicitaties voor een man, die de voetbalsport een warm hart toedraagt.

Hieronder een aflevering van Haaglanden Voetbal TV uit oktober 2023, waarin Jan Lobel te gast was, samen met Jill Verreijdt van de media-afdeling van ADO Den Haag.

Lees verder