KNVB adviseert amateurclubs: klok laten doorlopen na 45/90ste minuut

Vanaf het seizoen 2024-25 is het in een aantal betaald voetbalcompetities verplicht dat de klok na de 45e en 90e minuut doorloopt zolang de wedstrijd duurt. Deze verplichting geldt niet voor het amateurvoetbal. De KNVB adviseert verenigingen wel om de klok te laten doorlopen.

In alle gevallen dient de klok bij start van de tweede helft weer op 45:00 te worden gezet. Dit geldt ook voor de start van de verlenging (90:00) en de start van de tweede helft van de verlenging (105:00). Als dit technisch niet mogelijk is, dan wordt hervat met 00:00 op het scorebord. Als de extra speeltijd kenbaar wordt gemaakt aan het publiek via schermen of omroepinstallatie, dan moet duidelijk vermeld worden dat de aangegeven extra tijd de minimale extra speeltijd bedraagt.

Service

De thuisspelende club/wedstrijdlocatie is verplicht om voorafgaand aan de wedstrijd aan de scheidsrechter te vertellen of de klok doorloopt of stil wordt gezet na de 45e/90e/105e minuut.  Overigens geldt de klok op het scorebord niet als officiële tijdsregistratie. De scheidsrechter houdt zelf de officiële tijd bij. De klok is alleen een service voor het publiek.

Lees verder