Futsal: Oranje dichtbij sensatie tegen Oezbekistan bij terugkeer op WK

Nederland keerde na 24 jaar terug op het WK. En hoe! Groepshoofd en gastland Oezbekistan werd in een kolkende Humo Arena op 3-3 gehouden. Oranje kwam drie keer op voorsprong via Tevfik Ceyar en Ismaïl Ouaddouh (2x) maar 49 seconden voor tijd maakten de Witte Wolven toch nog gelijk.

De Oranje-internationals leven hun futsaldroom. Na weken van intensieve voorbereiding waarvoor ze werk en familie opzij hadden gezet, mochten ze de egaal blauwe vloer van de Humo Arena betreden. Ruim twaalfduizend Oezbeken zorgen voor een elektrische sfeer in de Oezkbeekse hoofdstad Tashkent. Maar dat leek eerder de nummer elf van de wereld te verlammen dan dat bij de Nederlandse spelers de zenuwen in de benen sloegen.

Slotfase

Oranje kwam in de slotfase nog op voorsprong. Een minuut na de gelijkmaker (2-2) van Oezbekistan kon Ouaddouh er vandoor in de omschakeling. Hij speelt de verdediger uit met zijn specialiteit – de bal even onder door laten rollen – en schoot Oranje vervolgens snoeihard op voorsprong: 2-3. Het team van Oezbekistan kwam echter toch nog – voor de derde keer – langszij: 3-3.

Teleurstelling

Een resultaat waar Nederland vooraf voor had getekend, maar de spelers konden hun teleurstelling niet verbergen. Ze waren zo dicht bij een stunt, die zeker niet onverdiend was geweest. Bondscoach Miguel Andres (foto) zei voor het WK dat Nederland niet meer het lelijke eendje is, maar dat er met respect naar Oranje wordt gekeken. Na de wedstrijd tegen Oezbekistan zal dat gevoel bij de tegenstanders alleen maar groter zijn geworden.

Dinsdag tegen Costa Rica

Oranje Futsal speelt aanstaande dinsdag 17 september het tweede duel in de groep tegen Costa Rica. De aftrap in de Humo Arena is om 14.30 uur Nederlandse tijd. De wedstrijd is net alle andere wedstrijden van Oranje Futsal op het WK live te volgen via een stream op NOS.nl of via NPO1 extra.

Costa Rica verloor eerder op de dag met 5-2 van Paraguay en staat laatste in groep A. Paraguay gaat na een duel aan de leiding. Nederland en Oezbekistan volgen op een gedeelde tweede plaats.

(Bron: KNVB Media)

Lees verder