ADO Den Haag O21 verslaat ook FC Groningen O21

De eerste thuiswedstrijd in de competitie heeft ADO Den Haag O21 ook gewonnen. FC Groningen O21 werd thuis met 3-1 verslagen. Wedstrijden tegen het hoogste jeugdelftal van FC Groningen staan altijd gerant voor goed voetbal en veel spanning. De Groningers hebben de jeugdopleiding hoog in het vaandel staan en dat is terug te zien in hun eerste elftal.

Tekst: Glenn Duijzer      |     Foto’s: Frans Leermakers

Tegen Feyenoord, later op de zaterdagavond, stonden maar liefst zeven jeugdspelers in de basis om in de laatste secondes de Rotterdammers een punt af te snoepen (2-2). Dat moet wel het ultieme voorbeeld zijn voor ADO Den Haag! Om met zeven eigen jeugdspelers een wedstrijd te beginnen in de Eredivisie.

Op verzoek van FC Groningen werd de wedstrijd vervroegd naar 12.30 uur, zodat men op tijd thuis kon zijn om het eerste team te zien spelen. De ploeg van trainer Melchior Schoenmakers moest daardoor wel al om acht uur richting de Hofstad vertrekken.

Onder de toeschouwers waren: Finn de Bruin, Ronald Boakye, Calvin Gustina (MSK Deinze), Joris Mathijsen, Darije Kalezić en Kawa Hisso. Beide laatstgenoemden vertrokken in de rust, nadat Nikiema was vervangen en miste daardoor wel het goede optreden van Thijmen de Koning.

De wedstrijd begon gelijk opgaand waarbij beide ploegen al binnen tien minuten een mogelijkheid hadden om de score te openen. Aan Haagse zijde was het natuurlijk Jarno Slootweg die de eerste kans kreeg, zijn schot miste de kracht en eindigde in de handen van doelman Jasper Meijster. Samuel Dikoŝ schoot de vrije trap in kansrijke positie aan de andere hoog over het doel van Kilian Nikiema.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd de thuisploeg sterken wat ook resulteerde in diverse kansen voor de geelgroenen. Issac Dijkhuizen wist zich met een mooie schijnbeweging vrij te spelen op rechts en zijn diagonale schot werd door doelman Meijster uit het doel getikt. Na zeventien minuten was het wel raak nadat Dijkhuizen zelf de bal veroverde op de Groningse helft en vanuit rechts het strafschopgebied inliep.

Zijn inzet werd zodanig van richting veranderd, dat de bal in het doel belandde. Ondanks dat iedereen van een treffer van Dijkhuizen uitging had scheidsrechter Maurick van Dijk besloten om de treffer aan verdediger Sven Bouland toe te schrijven: 1-0. Overigens bleek dat de scheidsrechter van mannelijk voetbal hield en paste regelmatig de voordeelregel toe of vond dat het een normaal duel betrof. Daardoor lag het duel bijna niet stil vanwege ‘blessures’. Alleen van commentaar en tijdreken was Van Dijk geen fan, waardoor er ook aan beide kanten een gele kaart werd gegeven.

Na afloopt vond de arbiter echter zelf dat hij een mindere wedstrijd had gefloten. Voor de aanwezige Haagse supporters was het een verademing ten opzichte van de reguliere arbiters. Bij de volgende Haagse aanval was het bijna raak. Uit een voorzet van Dijkhuizen kwam Slootweg net voor de Groningse doelman en tikte de bal op de bal. In de rebound kwam Jaynilson Geoffrey net te kort om alsnog de bal in het doel te schieten.

Toch kwam die 2-0 nog voor rust op het scorebord. Uit een corner van Jaydavon Haas was het Sky Heesen die van dichtbij kon inschieten, maar voordat zijn inzet op de doelman zou komen, was het Dijkhuizen die de bal snel van richting veranderde. Daarmee de verdedigers verbouwereerd achterlatend. De 2-0 was tevens de ruststand

Onder druk

Het was direct na rust duidelijk dat de bezoekers iets aan deze stond wilde gaan doen. De Haagse ploeg werd flink onder druk gezet en dat resulteerde als direct in een tweetal kansen van Mark Hoekstra van korte afstand. Doelman Thijmen de Koning wist zich direct te onderscheiden en beide inzetten te blokken. Ondanks de felle druk en dat er de wedstrijd zich voornamelijk op de Haagse helft afspeelde, was daar op slag van het uur ineens een Haagse mogelijkheid. Ersi Bode ging goed door op rechts en zijn voorzet eindigde in de voeten van de geheel vrijstaande Slootweg, die daarmee zijn vierde treffer in evenzoveel officiële wedstrijden voor ADO Den Haag O21 scoorde.

Enkele minuten later wist Joop Oosterhof met een bekeken lobje de stand op 3-1 te brengen en daarmee de druk nog verder te verhogen op de Haagse verdediging. Verder dan een kopbal van diezelfde Oosterhof, die in twee instanties door De Koning werd geblokt, kwamen de Groningers niet. Door dit resultaat is de ploeg van trainers Ervin Lee en Ronald Samson terug te vinden op de eerste plaats van Divisie 1.

1. ADO Den Haag O21 3-7 (6-3),  2. Feyenoord O21 2-6 (7-2), 3. FC Twente/Heracles Academie O21 3-6 (9-6), 4. NAC Breda O21 3-5 (3-2).

Het programma voor ADO Den Haag O21 ziet er voor de komende twee weken als volgt uit;

Dinsdag 17 september 20:00 vv Katwijk – ADO Den Haag O21
Zaterdag 21 september 15:00 ADO Den Haag O21 – FC Twente/Heracles Academie O21
Zaterdag 28 september 14:45 NAC Breda O21 – ADO Den Haag O21