Ervin Lee: ,,FC Groningen een goede ploeg, op deze manier tegen hen spelen is top’’

ADO Den Haag O21 is het seizoen uitstekend begonnen. Na drie wedstrijden staat de ploeg van trainer Ervin Lee  (foto) bovenaan in de hoogste divisie O21 van Nederland. Tevens is de tweede ronde bereikt in de strijd om de KNVB-beker na de 3-1 overwinning op NEC Nijmegen.

Tekst: Glenn Duijzer

Afgelopen zaterdag werd op De Aftrap FC Groningen met 3-1 aan de zegekar gebonden na een, vooral voor rust, goede wedstrijd. ADO Den Haag O21 speelde met de eigen veldspelers, alleen doelman Kilian Nikiema kwam over van de eerste selectie. Na rust werd hij vervangen door Thijmen de Koning. De doelpuntenmakers aan Haagse zijde waren Issac Dijkhuizen en wie anders dan Jarno Slootweg. FC Groningen-speler Sven Bouland werkte de 1-0 achter zijn eigen doelman. Na afloop zat de sfeer er goed in bij de Haagse spelers en begeleiding. Haaglanden Voetbal sprak met trainer Ervin Lee.

Wel blij met de zege, want  je oogt niet tevreden?

,,Ik ben hartstikke tevreden. FC Groningen is gewoon een goede ploeg en dat wij op deze manier tegen hen spelen! En dat meer dan een uur lang, gewoon goed voetbal. Dan kun ik niet meer dan tevreden zijn.’’

De eerste helft begon gelijkwaardig maar langzamerhand namen jullie steeds meer initiatief. Zoals je zelf al zegt, is dat tegen FC Groningen best wel een prestatie. Dat ze heel anders aan de tweede helft startten was te verwachten. Was die derde treffer de nekslag?

,,Voor FC Groningen wel, ja. We gaan met een 2-0 de rust in en daarbij weet je dat Groningen de tweede helft gaat komen. Het moet wel om alsnog een resultaat in deze wedstrijd te behalen. Ik heb de spelers er ook op attent gemaakt dat we het eerste kwartier na rust zonder tegentreffer moesten doorkomen. Dan maken we in dat eerste kwartier de 3-0 en zetten we Groningen nog verder op achterstand. Dan moeten wij het eigenlijk gewoon uitspelen. Dat doen we niet, waardoor we een beetje in de problemen kwamen.’’

Komt het door die comfortabele 3-0 voorsprong, dat je daardoor nonchalanter wordt?

,,Dat is altijd zo. Ik heb gezegd in de rust, ga voor die 3-0. Als die valt, moet ik dan zeggen; ga voor die 4-0? Dat je daarmee dan die hogere intensiviteit behoudt? Maar ja, na die 3-0 dachten de jongens dat het gespeeld was. Dat dacht ik ook wel een beetje, ondanks dat Groningen nog iets meer ging aanzetten. Omdat wij ook van systeem veranderden, kregen wij het een beetje lastiger en moesten we even zoeken. Op dat moment weet Groningen te scoren. Dat geeft ze toch hoop. Ik heb ook aangegeven; blijf rustig, blijf voetballen. We spelen op dat moment 4-4-2 en dat hebben we al een keer eerder gespeeld. Dat moet dus bekend zijn, je moet er alleen weer even inkomen. Als dat is gelukt, moet je lekker voetballen en je posities houden. Dat gebeurde niet en dan maak je het jezelf een beetje lastig. Maar ik ben wel blij, dat wij het einde de wedstrijd wel weer in handen hadden.’’

Als je kijkt naar het wedstrijdbeeld, dan heeft Kilian Nikiema voor de rust één of twee ballen gehad. Na de rust komt Thijmen de Koning erin en die krijgt bal na bal. Hoe belangrijk was hij in die 45 minuten?

,,Thijmen is altijd belangrijk voor het team. Dat hij er na rust inkomt met een 2-0 voorsprong en al die redding moest verrichten, dat had net zo goed andersom kunnen zijn als Kilian na de rust was ingevallen. Je valt in tegen een ploeg die 2-0 achterstaat, die iets gaat forceren. Dan ga je het druk krijgen. Dat gebeurde ook, maar Thijmen is een heel goede keeper en daar maakte ik mij niet zo druk over.’’

In de voorgaande wedstrijden heeft Hugo Wentges gekeept, het waren dus z’n eerste minuten van het seizoen. Daarbij kreeg hij binnen enkele minuten twee schoten te verwerken van dichtbij.