Oefenvoetbal: ADO Den Haag O21 krijgt les in effectiviteit bij Katwijk

Op zich lagen de veldverhoudingen in het dinsdagavond gespeelde oefenduel tussen tweede-divisionist Katwijk en ADO Den Haag Onder 21 niet eens zo ver uit elkaar. Wel toonden de gastheren op Sportpark De Krom zich vooral na rust effectiever dan de jonge Hagenaars. Met een wat geflatteerde uitslag van 5-0 tot gevolg.

Tekst: Frans Leermakers

Bij ADO Den Haag Onder 21 kregen behoorlijk wat spelers, die tot dusver niet of weinig in competitiewedstrijden uitkwamen, de nodige speelminuten. Dit gold voor onder anderen Daniël Lopes Varela, Andrew Imade, Irfan Karijowidjojo, Eloy van der Schee en Davyn Payne (foto). Hoewel Katwijk al in de achtste minuut op 1-0 kwam via Matthijs Hardijk, gaven de bezoekers tot aan de rust weinig weg. Op zich was de openingstreffer niet nodig geweest, omdat de schutter vanuit de tweede lijn veel vrijheid had om aan te leggen en uit te halen. Aanvallend kwam ook ADO Den Haag daarna niet aan kansen toe, waardoor de eerste helft met weinig wapenfeiten werd afgesloten.

Stootkracht

Na rust kwamen Sky Heesen, Ersi Bode en Özder Özcan in het veld voor Davyn Payne, Eloy van der Schee en Jaynilson Geoffrey. Aanvankelijk leek ADO Den Haag hiermee aanvallend aan stootkracht te hebben gewonnen, meer in balbezit te zijn, maar tot het creëren van echte kansen kwam het niet toe. De offensievere dadendrang had wel tot gevolg, dat de verdedigende aspecten wat minder goed werden verzorgd. En dat buitte Katwijk genadeloos uit. Aanvankelijk voorkwam de Haagse doelman Thijmen de Koning nog Katwijkse treffers, maar na de 65e minuut was het snel gebeurd met het Haagse verzet.

Misverstanden

Vooral Alljereau Mercera maakte volop gebruik van de ruimte en de misverstanden in de Haagse defensie. De frivool opererende Katwijkse rechterspits bracht de stand op 2-0. Twee minuten later benutte Paul Kok een strafschop, nadat Mercera in het Haagse strafschopgebied was gevloerd. De score liep voor Haagse begrippen wat uit de hand in de slotfase. In de 82e minuut stelde Mercera zijn teamgenoot Sam van der Hoorn in de gelegenheid 4-0 te scoren. En Mercera tekende in de 88e minuut voor de wat buiten proportionele eindstand van 5-0. Voor de ploeg van trainer Ervin Lee betekende het duel bij de gerenommeerde Tweede Divisionist een leerzame avond in effectiviteit.

ADO Den Haag Onder 21, dat op kop gaat in Divisie 1A, zet zaterdag de competitie voort met een thuiswedstrijd tegen FC Twente/Heracles. De ontmoeting op De Aftrap, het opleidingscomplex van ADO Den Haag in het Zuiderpark, begint om 15.00 uur.