Kilian Nikiema: ,,Mijn vader zal niet blij zijn met die kapbeweging”

Bijna drie maanden heeft Kilian Nikiema geen wedstrijd in het doel gestaan, totdat hij afgelopen zaterdag de eerste helft bij ADO Den Haag O21 in het doel stond. Twee dagen later was hij de doelman van ADO Den Haag in de ontmoeting uit tegen Jong PSV. Het kan snel verkeren in de voetballerij.

Tekst: Glenn Duijzer 

Afgelopen zomer werd duidelijk dat er voor Nikiema bij ADO Den Haag geen plaats meer zou zijn. De doelman is nu in een periode beland, waarin hij wekelijks op het veld moet staan om zich verder te ontwikkelen. Zeker als hij ook nog kans wil maken om eerste doelman te worden bij het nationale team van Burkino Faso, het Afrikaanse geboorteland van zijn vader. Haaglanden Voetbal in gesprek met de jonge doelman.

Afgelopen zaterdag had je een relaxte eerste helft met ADO Den Haag O21. Wist je toen al dat je zou spelen tegen Jong PSV?

,,Nee, ik wist toen nog niet dat ik zou spelen, maar ik wist wel dat er een mogelijkheid zou zijn dat ik tegen Jong PSV zou keepen.”

Ga je dan anders het veld in tegen FC Groningen O21 met die gedachte in je achterhoofd?

,,Nee, ik ga iedere wedstrijd met dezelfde instelling het veld in. Dat ik weinig te doen had in die wedstrijd maakt mij niet uit.”

Dat je goed in de wedstrijd zat tegen Jong PSV, bleek wel uit die actie in de 76ste minuut.

,,Je bedoelt die kapbeweging? Eerlijk gezegd krijg ik straks nog wel te horen dat ik dat niet moet doen en ik wil het liever ook niet doen. Maar die speler was zo dichtbij dat ik dacht dat deze kapbeweging de laatste optie was.”

Van wie mag je het dan niet doen?

,,Ik denk dat de trainers er niet echt blij mee zullen zijn. Maar ik denk dat mijn vader me vermoordt als ik het nogmaals zal doen. Hij was aanwezig, maar ik heb hem nu nog niet gesproken. Ik ga hier echter zeker nog iets over horen van hem.”

Mag ik concluderen dat je tegen Jong PSV twee lullige tegentreffers incasseerde?

,,Die eerste was die kopbal van heel dichtbij op de paal en dan gaat de rebound erin. Die tweede wordt in de kluts nog binnengeschoten.”

Daar kon jij als keeper toch weinig aan doen?

,,Op het veld had ik wel het idee dat ik er niet meer aan kon doen dan datgene wat ik heb gedaan.”

Voel jij je dan in de steek gelaten door je verdedigers?

,,Nee, want ik weet dat de verdedigers keihard werken. Het is niet zo dat ze iets expres doen of zo. We zijn een team en dan gebeurt het ons als team.”

Komende vrijdag staat Telstar op het programma. Welk gevoel heb je nu richting die wedstrijd? Sta je dan weer in het doel?

,,Ik heb geen idee, maar ik ga mij goed voorbereiden op die wedstrijd. Dinsdag zijn we vrij en kunnen we goed uitrusten. Ik denk dat we woensdag deze wedstrijd nog analyseren en daarna trainen we met de focus op Telstar thuis. Het gaat nu snel.”

Vind je dat fijn, dat het nu snel gaat met de wedstrijden?

,,Jazeker, ik heb drieënhalve maand niet gespeeld, dan is het heel lekker om snel wedstrijden achter elkaar te hebben.”

Lees verder