Warming-up 3e Divisie: Jonathan Jonk (TOGB): ,,Ook Goes onze wil opleggen”

Afgelopen seizoen was vv Goes oppermachtig in de Vierde Divisie. Het team, getraind door Dennis de Nooijer, pakte twee periodetitels en werd met overmacht kampioen, waarmee vv Goes promotie naar de Derde Divisie afdwong.

Tekst: Ron Fruining

In de finale van de districtsbeker was Achilles Veen te sterk. Goes is na vijf wedstrijden in de Derde Divisie B hekkensluiter. ASWH, dat tot de vorige speelronde net als Goes zonder overwinning onderaan de ranglijst bungelde, won in Zeeland ruim, 1-4 en dompelde de trotse Zeeuwen in rouw. TOGB reisde naar Limburg om daar met SV Meerssen te bepalen wie zou aanhaken bij de kop van de ranglijst. Na negentig minuten stapte de formatie van trainer Jonathan Jonk (foto) met een 0-3 overwinning in de bus richting Berkel en Rodenrijs. TOGB staat voor aanvang van het treffen met Goes op plek vier en de tegenstander op plaats achttien.

Voetbaldier

Voor de groep van Goes staat Dennis de Nooijer. De oud-spits van onder andere Sparta Rotterdam, sc Heerenveen en NEC is nauw betrokken bij de opleiding van spelers in de Zeeuwse regio. De Nooijer is medeoprichter van de Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland (JVOZ) en is na zijn profcarrière aan de slag gegaan als trainer. Hij werkte onder andere als jeugdtrainer bij FC Twente en in China en was in het betaald voetbal actief als assistent bij FC Dordrecht, Telstar en het Belgische KSV Roeselare. Als hoofdtrainer zwaaide Dennis de Nooijer onder andere de scepter bij HSV Hoek, waar momenteel broer Gerard hoofdtrainer is.

Treffen

In competitieverband troffen TOGB en Goes elkaar niet eerder. De Zeeuwse formatie speelt op een vergelijkbare wijze als TOGB, dynamisch en flexibel. TOGB-trainer Jonk heeft op basis van beelden samen met zijn spelersgroep en staf bepaald hoe er gespeeld zal worden zaterdagmiddag. Wij spraken met Jonk voorafgaand aan de laatste training.

Jonathan, komende zaterdag komt Goes naar Berkel en Rodenrijs. Een team dat graag dynamisch speelt. Is deze speelwijze een voordeel voor jullie?

,,Wanneer je naar twee voetballende teams gaat kijken, is dit voor de toeschouwers een stuk leuker dan een wedstrijd waarin er een muur wordt opgeworpen. Goes laat deze competitie zien, dat ze in de wedstrijden goed meekomen. Uiteindelijk wordt er wel elke keer aan het kortste eind getrokken. Ze staan nu laatste, maar wij mogen ze zeker niet onderschatten. Goes speelt een ander systeem dan de meeste teams in de Derde Divisie. Dus wij zullen goed om moeten gaan met de verhoudingen op het veld.”

Goes was nog niet eerder te gast in competitieverband op sportpark Het Hoge Land. Een aantal van de spelers heeft al wel tegen TOGB gespeeld als jeugdspeler van de Zeeuwse opleiding JVOZ. Hoe belangrijk is een jeugdopleiding voor teams in de derde divisie naar jouw mening?

,,Ik denk dat het essentieel is voor elke club om een goede jeugdopleiding te hebben. Je ziet namelijk nu al bij teams in onze competitie, dat de selecties bij een aantal toch vrij smal zijn. Wij kunnen bij TOGB naast onze grote selectie, ook putten uit een talentvolle Onder 23. Tijdens de voorbereiding hebben wij al veel van deze spelers zien spelen. Dan kun je stellen dat TOGB, op dit moment, niets te klagen heeft en ik verwacht dat TOGB de komende jaren voorzien is van jong talent, als deze spelers zich goed blijven ontwikkelen.

Hoe staat de groep er na vijf competitiewedstrijden en een bekerronde voor?

,,We hebben uit vijf duels tien punten behaald in de competitie, ondanks dat ons programma best pittig was. Onze voorbereiding was niet ideaal vanwege vakantiegangers, maar na de wedstrijd tegen FC Lisse zijn we compleet geweest. Helaas liggen we wel al uit de beker, ondanks dat we een goede wedstrijd speelden, waarin we de kansen niet afmaakten. In het algemeen ben ik tevreden over hoe het nu loopt. Want we hebben na de oefenwedstrijd tegen Katwijk, die we dik verloren, reuze sprongen gemaakt. We komen beter voor de dag. Waar we vorig seizoen dertien punten in uitwedstrijden hadden gehaald, hebben we daar nu al zeven punten, tegen niet de minste tegenstanders.”

Hoe gaan jullie zaterdag spelen om de punten te pakken?

,,Wij gaan er weer vol voor. Vanaf het eerste fluitsignaal zullen wij Goes onze wil opleggen en willen zo zorgen dat ze niet meer onder onze druk uit kunnen voetballen. De energie die wij in de wedstrijd tegen SV Meerssen hebben gelegd was fantastisch. Dit willen wij elke week herhalen met elkaar.”

De laatste thuiswedstrijden werden door minder bezoekers bezocht dan je zou verwachten. Dit ondanks dat jullie op zaterdag speelden en de verwachting was dat meer mensen zouden komen kijken. Hoe belangrijk is het voor de spelersgroep dat er heel veel mensen langs de lijn staan die jullie steunen?

,,We moeten gewoon blijven winnen. Als we dat doen dan gaat TOGB 1 wellicht nog meer leven op de club en daarbuiten. Ik verwacht ook meer publiek bij de tegenstanders die enigszins uit de buurt komen. Graag willen we zien dat er complete jeugdelftallen ons komen aanmoedigen. Het is komende zaterdag mooi weer, dus ik zou zeggen kom ons aanmoedigen dan lopen we nog harder dan normaal.”

Lees verder