Futsal: Oranje op WK niet verder dan achtste finales

Voor het Oranje-futsalteam zit het WK in Oezbekistan erop. In een echte kraker ging het team in Taskent met 3-1 onderuit tegen Oekraïne. Een mooi avontuur zit er voor het team op.

Oranje gaf zeker in de eerste helft prima partij, maar de doelman van Oekraïne, Oleksandr Shukov, stak in goede vorm. Op een onverwacht moment sloeg Oekraïne echter toe en tikte de bij de tweede paal geheel vrijstaande Mykhailo Zvarych de bal achter doelman Manuel Kuijk, die ook weer prima op dreef was: 1-0.

Verdubbeling

De tegenstander was daarna enkele keren dicht bij een verdubbeling van de marge en eenmaal spatte de bal uit een vrije trap Mykola Myktiuk op de Oranje-lat. Vlak voor rust had Oranje pech bij een inzet van Ismail Ouaddouh op de paal.

Antwoord

Oekraïne was gewaarschuwd, dat het een pittige tweede helft zou krijgen. Halverwege het tweede bedrijf kwam Oranje langszij via Saïd Bouzambou: 1-1. Oranje ging erin geloven, maar Oekraïne had het antwoord snel klaar met een treffer van Andrii Melnyk: 2-1.

Bij die 2-1 achterstand en nog vier minuten te spelen nam Oranje-coach Miguel Andres (foto) alle risico’s, pompen of verzuipen. Hij haalde doelman Kuijk naar de kant en bracht met Tevfik Ceyar een extra veldspeler in. Het werd verzuipen, want vlak voor tijd bepaalde Mylnyk de eindstand op 3-1.

Oranje deed voor het eerst na 24 jaar weer mee aan het mondiale toernooi.