Warming-up 3e Divisie: Paul van der Zwaan (Quick): “We maken sprongetjes”

Quick moet komende zondag tegen FC Rijnvogels het tij keren. Vijf competitiewedstrijden op rij en een bekerwedstrijd tegen Vierde Divisieclub Capelle werden verloren, waarvan vier zonder zelf te scoren. Wekelijks moet de opstelling worden aangepast wat de eenheid in de jonge ploeg niet ten goede komt.

Tekst: Pieter Donath

FC Rijnvogels is een van oorsprong zaterdagclub die toch komende zondag om 14.00 uur komt spelen op Nieuw Hanenburg. De FC staat voor fusieclub die op 29 mei 2004 is ontstaan door KRV en MVKV samen te voegen. Er wordt gespeeld op sportpark de Kooltuin in Katwijk aan Zee. De in de Haagse regio bekende spelers Nabil Haddadi (Quick), Kevin Gomez Nieto (Scheveningen) en Sven Koppenol (Forum Sport) maken deel uit van de selectie. Vorige week won FC Rijnvogels met 3-1 van FC Lisse en staat nu op de zesde plaats met tien uit zes. Quick staat op de voorlaatste plaats met drie punten uit zes wedstijden. Op trainer Paul van der Zwaan ligt de zware taak om na de nederlagen tegen vv Smitshoek (4-0) en vv Capelle (0-3) de geblesseerde spelers fit te krijgen en de jonge spelers met zelfvertrouwen te laten strijden tegen FC Rijnvogels.

Hoe kijk je terug op wedstrijden tegen Smitshoek en Capelle?

“De laatste wedstrijden zijn allemaal heel teleurstellend geweest. Er zijn de nodige steunende spelers geblesseerd. We speelden tegen Smitshoek met twee spelers, waaronder de keeper, die ook vorig seizoen meespeelden. Met andere woorden, het is momenteel te onervaren en te licht om een vuist te kunnen maken. Iedereen doet zijn stinkende best, maar momenteel is het even wat het is. Daar moeten we ons niet bij neerleggen, maar wel de realiteit van het moment accepteren.”

Op welke wijze kunnen de jonge spelers wennen aan het hogere niveau?

“We zullen hard moeten werken, niet in de put gaan zitten, maar investeren in onszelf. Beter en volwassener worden. Dit is de wereld van het grote-mannen-voetbal en daar moeten velen van ons nog aan wennen. We krijgen een enorm aantal doelpunten tegen, maar de overgrote meerderheid komt voort uit simpele eigen fouten. Deze worden veroorzaakt door een bepaalde naïviteit en het niet gewend zijn aan de weerstanden op dit niveau.”

Hoe benader je de komende wedstrijd tegen FC Rijnvogels?

“Door dit proces moeten we snel, eigenlijk versneld heen. Dat is niet eenvoudig, maar hoe raar het ook klinkt we maken sprongetjes. Tegen Capelle krijgen we weer drie doelpunten tegen, terwijl we zeker niet de mindere ploeg waren. We leverden de energie en strijd die nodig was. Dat gegeven meenemend moeten we vooruit blijven kijken, realistisch zijn en iedere week een beetje beter en meer ervaren worden.”

Lees verder