2D: HVC’10 weet niet dat het tweede klasse speelt

De eerste competitiewedstrijd voor HVC’10 (de Hoekers waren de eerste ronde vrij vanwege de 13-ploegencompetitie) was tegen Buitenmaas uit. Een ploeg met een vergelijkbaar korte geschiedenis als de Hoekenaren.

Tekst: Cees van der Pol

Twee jaar geleden degradeerden beide clubs na de nacompetitie in de versterkte degradatieregeling naar de derde klas. Maar in beide gevallen werd zowel Binnenmaas als HVC’10 direct in het afgelopen jaar kampioen. Hierdoor heroverden ze meteen de plaats in de tweede klas: allebei met grote voorsprong. Binnenmaas in 3C met elf punten voorsprong op Slikkerveer, HVC’10 in 3D met tien punten sterker dan Rhoon.

Terug op het tweedeklas niveau?

Onder het toeziend oog van de HVC’10-staf kreeg Binnenmaas vorige week als eerste karwei de zware uitwedstrijd tegen VFC, dat meteen met een flinke zege aan de competitie begon:4-1. De directe vraag was dus deze middag of HVC’10 en Binnenmaas aan elkaar gewaagd waren.

Bekerblessures

De zeekanters plaatsten zich in de poule voor de eerste knock-outronde voor de beker, maar Binnenmaas incasseerde drie kleine bekernederlagen tegen sterke tegenstanders. HVC’10 liep helaas in de beker op blessuregebied een paar ‘deuken’ op. In het team dat in Maasdam aantrad, werden onder meer spelmaker Jorno Reurink en aanjager Kay van den Bos node gemist. De lang geblesseerde Dave Kram was daarentegen wel van de partij. Ook Binnenmaas kende trouwens ook enkele afwezige geblesseerde basisspelers.

Overeenkomsten

Tot zover de overeenkomsten. Want op het natuurgrasveld van Binnenmaas kreeg HVC’10 voetballes in inzet en effectiviteit. De Hoekenaren wisten blijkbaar niet dat ze gepromoveerd waren, want hun spel bleef echt steken op het niveau van de derde klas en dan nog in de middenmoot.

In de vierde minuut kreeg Jari Wagemakers een  enorme kans, omdat de assistent uit Maasdam weigerde te vlaggen voor buitenspel. Wagemakers schoot jammer genoeg op de voeten van doelman Thijs Botterhuis. Daarna leed de defensie van HVC’10 zo onnoemelijk veel balverlies en dat gold feitelijk voor alle verdedigers, maar Luke Kernan spande de kroon. Knullig was de fout in de zeventiende minuut en aanvoerder Maurice de Boer onderschepte simpel de bal en had ook geen moeite om daarna Kenny Lipman te passeren: 1-0.

Lange ballen uit De Hoek

Op de één of andere manier dachten de Hoekse verdedigers met lange ballen Dave Kram, Bouwhuis en Wagemakers te bereiken, maar de meeste ballen werden simpel een prooi voor de Binnenmaas-verdedigers. Daardoor stond HVC’10 voortdurend onder druk. Maar ook de thuisclub grossierde in de eerste helft in balverlies. Het leek dan ook geen moment op een wedstrijd in de tweede klas. In die fase speelden ook de gastheren niet grandioos, maar ze toonden in ieder geval veel meer inzet. Met name de aanvallers bleven maar sjouwen, met spits Daan Leggedoor voorop. HVC’10 kon er niets tegenover zetten.

Binnenmaas slaat toe

Vlak voor rust viel feitelijk de beslissing van de wedstrijd al. Weer dom balverlies betekende dat Daan Leggedoor de bal keurig achter Lipman draaide: 2-0. Het zou misschien nog allemaal anders gelopen zijn als de fraaie volley van Ethem Arslam na een corner niet op de lat uiteengespat zou zijn. Met 2-1 zou er ma rust nog perspectief zijn.

Maar binnen een minuut na rust was de stand al 3-0, alweer door Leggedoor, die een fraaie aanval beloonde met een kruislingse schuiver achter Lipman. Die zal wel geschrokken zijn, want hij krijgt vrijwel nooit drie goals achter zijn oren. HVC’10 had na rust net twee spelers ingebracht: Len van Ooijen verving Binq Gaspers en Wessel Vijverberg de aan zijn hamstring geblesseerde Jorn Groothuizen. Maar trainer John de Ronde (foto) had evengoed een half elftal kunnen vervangen. De 3-0 betekende de genadeslag. De uitblinkende Leggedoor ging daarna op zoek naar een hattrick en liet nog steeds alle verdedigers zijn hielen zien.

De Ronde had na de inbreng van de invallers Michael van den Bos naar het middenveld gedirigeerd, maar ook die zet haalde niets uit. Binnenmaas werd steeds sterker, gesteund door de voor hen onverwachte voorsprong. Een Maasdammer-supporter naast mij vroeg verbaasd: ”Zijn jullie echt vorig seizoen kampioen geworden?” En lachend: “Dan moet het wel een zwakke klas zijn geweest.”

Schaamrood

Opnieuw bracht de Hoekse trainersstaf na de 3-0  twee verse spelers in: Wesley van Est voor Dave Kram en Jasper van Veen voor Badr ben Mohammed. Het hielp helemaal niets, want binnen twee minuten (60e en 61e minuut)  werd de stand van 3-0 naar 5-0 getild. Van de Est was nog niet warm gedraaid en toen keeper Lipman twee keer zwak reageerde (hij beaamde het na afloop volmondig) was de schande compleet. Met die stand kon Binnenmaas-trainer Sander Fakkel met gemak ook vier wissels inbrengen, want HVC’10 maakte helemaal niets klaar. De ploeg ging ook niet over tot overtredingen uit frustratie, al had dat van sommige supporters wel gemogen. De wedstrijd kabbelde naar het einde en alleen Daan Leddegoor bleef op zoek naar zijn hattrick die hij zeker had verdiend.

‘Eer gered’

De overigens zeer sportieve wedstrijd werd zonder veel poespas (en dus bekwaam) geleid door scheidsrechter René Geerlings, die de thuisclub toch nog twee gele kaarten voortoverde. De laatste was in de 86e minuut voor verdediger Robin Verhoeven die met twee handjes in de rug van Juri Dijkman duwde. De invaller – net in het veld- ging zelf achter de bal staan en hij maakte zijn eerste HVC’10-doelpunt. Het doelpunt bracht zelfs geen grimlach bij de Hoekse spelers, wel droop het chagrijn van hun gezichten af. Zelfs de eer leek niet gered. Zelden kreeg HVC’10 een dergelijk pak slaag. Gelukkig kende scheids Geerlings weinig blessuretijd toe. Conclusie was dat HVC’10 een complete off-day had.