2C: SVC’08 laat ook RCL ontsnappen

Op het Oostersportpark de klassieker SVC’08 – RCL. Door de jaren heen een beladen wedstrijd met veel strijd en waarbij de onderlinge krachtverhouding vrijwel gelijkwaardig is. Voor SVC’08 de ruggensteun dat het in de laatste tien onderlinge duels op het Oostersportpark slechts eenmaal verloor.

Tekst & foto’s: Jaap Lolkema

RCL, dat vorige week de thuiswedstrijd tegen DONK probleemloos met 5-1 won, kwam natuurlijk met het nodige zelfvertrouwen naar Wassenaar. Ten opzichte van vorige seizoen heeft het zich versterkt met de terugkeer van Thom Wijnalda en de eveneens van Voorschoten’97 overgekomen Loyd van der Wilden. SVC’08 moet het voorlopig doen zonder aanvoerder Jordy de Bruin, die zoals het zich doet aanzien, tot de winterstop is uitgeschakeld. Door de komst van Aloisio Da Luz kan SVC’08 dit beter opvangen dan in afgelopen seizoenen.

Dit bleek ook in dit duel, want verdedigend stond het als een huis bij SVC’08. Alleen het eerste kwartier had SVC’08 het moeilijk. RCL had het initiatief en buiten een kopbal in de tweede minuut van Jermey Keus was RCL de bovenliggende partij. In de negende minuut resulteerde dit in een voorsprong van de bezoekers. Een voorzet van rechts van Mitchel de Kroon nam Thom Wijnalda in één keer op de slof en door een mêlee van spelers verdween de bal achter de kansloze doelman Joris van Harmelen in het doel: 0-1.

Gezien het spelbeeld tot dan toe zag het er somber uit voor SVC’08. Maar in de veertiende minuut kreeg SVC’08 een vrije trap te nemen op zo’n twintig meter van het doel. Tristan Dufour knalde de bal hard op de lat boven keeper Rens van der Zwet. De terugspringende bal werd goed ingekopt door Jermey Keus, maar de RCL-doelman redde schitterend. De hoekschop leverde niets op voor SVC’08, maar bijna wel voor RCL. In een zeer snelle counter werd de bal vanaf links bij de eerste paal gebracht, waar Thom Wijnalda klaar stond om af te ronden. Maar Joris van Harmelen redde schitterend. Misschien was dit wel het moment van de wedstrijd, want 0-2 in die fase was dodelijk geweest voor SVC’08.

SVC’08 knokte zich werkelijk in de wedstrijd en in de vijfentwintigste minuut ontsnapte RCL aan de gelijkmaker. Jessy Smit schoot op de paal en via de rug van de keeper ging de bal naast. In de veertigste minuut kreeg SVC’08 loon naar werken. Jermey Keus won het duel van zijn directe tegenspeler en haalde verwoestend uit: 1-1.

De rust had RCL geen goed gedaan, want de ploeg was geen schim meer van het eerste kwartier. SVC’08 daarentegen kwam met veel energie uit de kleedkamer. Na vijf minuten kreeg het de kans om op voorsprong te komen. Nicky Guyt gaf de bal hard voorlangs het doel waar Luca Duffy klaar stond om de bal in te schieten. Van dichtbij wist hij de keeper echter niet te passeren. RCL kwam niet meer in haar spel en SVC’08 was de betere ploeg. Het bouwde goed op en was constant dreigend. De strijd werd wat grimmiger en scheidsrechter Joost Hoogerbrugge strooide kwistig met geel. Mitchel de Kroon van RCL werd in de zeventigste minuut hiervan het slachtoffer. Bij een opstootje tussen hem en Nicky Guyt kregen beide spelers geel, maar dit betekende rood voor de Kroon omdat hij al geel op zak had. RCL moest dus met tien man verder en zat al niet meer in de wedstrijd.

SVC’08 bleef rustig opbouwen en verzandde niet in lange ballen en hoge voorzetten.​ Jermey Keus kreeg nog een kans op de winnende treffer toen, de overigens goed keepende, Rens van der Zwet een bal van de borst liet stuiten en Keus van dichtbij kon inschieten. Maar Van der Zwet herstelde zich goed. SVC’08 moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel, waarbij RCL de handen dicht mocht knijpen.