Lee Bonis met hattrick belangrijk bij ruime zege ADO Den Haag bij TOP Oss

ADO Den Haag pakte vrijdagavond in Oss een belangrijke en overtuigende overwinning. En met een 1-5 zege gaat de formatie van trainer Darije Kalezic met een lekker gevoel de interlandbreak in. In dit duel miste Alex Schalk ook nog een strafschop.

Tekst: Ton Beije      Foto’s: Orange Pictures

Na het teleurstellende gelijke spel vorig weekend thuis tegen Jong FC Utrecht, was duidelijk dat de ploeg iets wilde rechtzetten. De start was goed en werd in de eerste helft al de basis gelegd voor de overwinning.

Na de ruime winst in het Frans Heesen Stadion is ADO Den Haag nu hopelijk ook klaar om mee te gaan doen in de tweede periode, die na het interlandweekend gaat beginnen. Kalezic had in de basis weer een plaats ingeruimd voor captain Alex Schalk, Finn de Bruin ontbrak vanwege een lichte blessure.

Bijzonder was ook dat de wedstrijd voor de eerste maal in het betaalde voetbal onder leiding stond van een vrouwelijke scheidsrechter, Shona Shukrula. ADO Den Haag kwam goed uit de startblokken en kwam al na vier minuten aan de leiding. Op aangeven van Steven van der Sloot knikte Lee Bonis de 0-1 langs oud-ADO-goalie Mike Havekotte. De bezoekers hielden het initiatief. Diogo Tomas kopte een bal in handen van Havekotte, die ook een schot van Alex Schalk wist te keren.

Juichen

Toch kon de Haagse aanhang na een kwartier weer juichen. Weer was Lee Bonis de schutter, die voor de 0-2 zorgde. En daar bleef het niet bij in de eerste helft. Acht minuten na de 0-2 kon ook de 0-3 op het scorebord worden bijgewerkt. Rand zestien schoot Juho Kilo een afvallende bal strak binnen: 0-3. De 0-4 had nog voor rust mogelijk geweest, maar het aluminium stond succes voor Alex Schalk in de weg.

Trainer Kalezic stuurde na de pauze dezelfde basis het veld in. Ook geen wijzigingen bij gastheer TOP Oss. ADO Den Haag wilde de voorsprong consolideren, maar na bijna een kwartier wist TOP Oss toch tegen te scoren. Stenrud kopte de bal uit een vrije trap achter doelman Kilian Nikiema: 1-3. Even alle hens aan dek bij de bezoekers, want TOP Oss putte moed uit deze tegentreffer. ADO Den Haag had de zaak gelijk af kunnen maken, toen Alex Schalk mocht aanleggen vanaf elfmeter. Die strafschop was toegekend na een overtreding binnen de zestien op Joel Ideho. Schalk zag echter zijn matig ingeschoten bal gestopt door doelman Havekotte.

Overzicht

TOP Oss kon niet echt een vuist maken en ADO Den Haag trok het initiatief weer naar zich toe. Vlak voordat het Haags Kwartiertje begon bracht Joel Ideho de bal hoog in bij de tweede paal. De bal werd tegen de eigen lat gekopt en bij de terugspringende bal behield Daryl van Mieghem het overzicht en tikte de bal breed op de inkomende Lee Bonis, die zijn derde van de avond kon scoren: 1-4. In de extra tijd moest TOP Oss ook nog met tien man het einde halen, omdat Loukili rood kreeg na een overtreding net buiten de zestien op Alex Schalk. Na het uitverdedigen van de vrije trap kwam de bal in de rebound bij Juho Kilo terecht, die niet aarzelde en met een volley uithaalde en de bal  tegen het net zag belanden: 1-5.