O21 Divisie 1: Ongelukkige nederlaag ADO Den Haag O21

Een week na de prachtige demonstratiewedstrijd in Breda waarbij het lokale NAC met maar liefst 1-6 opzij werd gezet, stond de topper thuis tegen Feyenoord O21 op het programma.

Tekst: Glenn Duijzer     |       Foto’s: Rick van Zon

Wedstrijden tussen ADO Den Haag en Feyenoord, op welk niveau dan ook, zijn altijd aparte wedstrijden. Vorig seizoen eindigde de onderlinge ontmoeting tussen beide O21-teams in een 3-3 gelijkspel nadat de geelgroenen nog met 3-0 voorstonden. Het was uiteindelijk een rode kaart voor Emre Ates die ADO O21 destijds de das omdeed.

De wedstrijd begon met enige vertraging omdat de Haagse doelman Thijmen de Koning niet in dezelfde kleur (?) als de doelman van Feyenoord O21 mocht aantreden van arbiter Omar Khalifa. De arbiter die de wedstrijd op een zeer warrige manier floot en volgens diverse aanwezige supporters met zijn optreden vrijkaartjes voor de eerstvolgende thuiswedstrijd van Feyenoord had verdiend.

Spannend

De wedstrijd zelf was er één die in het hoogste tempo werd gespeeld en vanaf de eerste minuut al spannend was. In de basis bij de Rotterdammers speelde Gjivai Zechiël, die regelmatig zijn opwachting maakt in het eerste elftal van Feyenoord. Aan Haagse zijde stond Lorenzo Maasland in de basis, die de avond ervoor zijn debuut maakte namens ADO Den Haag op bezoek bij TOP Oss.

Ondanks dat de wedstrijd deed vermoeden, dat ADO O21 iets meer grip op de wedstrijd en tegenstander had, was de eerste kans wel voor de bezoekers. Een diepe bal op Joey de Bie werd op het laatste moment door doelman De Koning onderschept. Slechts enkele minuten later was er de eerste kans voor de thuisploeg. Een interceptie van Ersi Bode werd opzij gelegd, waarna Maasland de bal van buiten het strafschopgebied op de paal schoot. De rebound van Issac Dijkhuizen eindigde net naast het doel.

Halverwege de eerste helft kreeg Dijkhuizen een vrije doorgang na een dieptepass van Sky Heesen. De Haagse aanvaller plaatste de bal oog-in-oog met doelman Mannou Berger aan de verkeerde kant van de paal. De wedstrijd werd vooral gestreden op het middenveld, waarbij de bezoekers de vrije man maar niet konden vinden door het gedisciplineerde spel van ADO O21. Het vuurwerk vond plaats in de laatste tien minuten van de eerste helft. Na een overtreding van Joey Brandt op Zechiël was het De Bie die de toegekende strafschop benutte: 0-1. Op slag van rust werd de verdiende gelijkmaker gescoord door Jaydavon Haas, die de bal uit een scrimmage voor het Rotterdamse doel ineens hard binnenschoot. Maar het was nog niet over, want in de extra tijd van de eerste helft ontving Keanu Does zijn tweede gele kaart en mocht gaan douchen. In de score veranderde niets meer.

Tien man

Na de rust moest ADO O21 dus met tien man beginnen en werd aanvaller Dijkhuizen vervangen voor verdediger Raelson Landim. Waar Feyenoord voor de rust nog moeite had om de vrije man te vinden, was dat tegen tien Hagenezen iets makkelijker. Binnen enkele minuten na rust was er al de eerste kans voor de bezoekers en kopte Zechiël van dichtbij op de vuisten van De Koning. Vijf minuten later was het toch raak en kon diezelfde Zechiël vrij inkoppen na een voorzet van Amir Rais en bracht daarmee de stand op 1-2.

Het leek er even op dat de Haagse spelers niet meer onder de druk uit wisten te komen, maar met hier en daar een speldenprikje werden de bezoekers erop geattendeerd dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. Het was duidelijk dat Feyenoord 1 onlangs tegen een Spaanse ploeg had gespeeld, want het gegil na een normale Haagse sliding was tot op de nieuwe velden van HDV te horen. Ook het langdurig tijdrekken van de Feyenoord-aanvoerder Lars de Blok was beschamend om te zien. Daaruit liet de Rotterdamse ploeg onbewust toch hun angst voor ADO Den Haag O21 blijken.

Vol gas

Met nog tien minuten te spelen leek de wedstrijd beslist nadat Rais een bal vanaf de linkerkant ineens acht doelman De Koning schoot. Wat er precies gebeurde zal door de Haagse technische staf nog wel via de beelden worden bekeken, ik hou het op een mislukte voorzet: 1-3. Nog één keer werd er vol gas gegeven door de geelgroenen om de stand om te keren en binnen drie minuten lag de 2-3 er al in nadat komend Peruviaans internationaal Kaj van Houwelingen de bal van buiten het strafschopgebied hard tegen de touwen schoot.

Alles-of-niets

Met nog enkele minuten te spelen werd het een alles-of-niets slotfase voor ADO O21. De bezoekers loerden op de counter waarbij ze een corner kregen. Het opvallende was dat ADO O21 maar liefst drie aanvallers rond de middenlijn liet staan voor de tegenaanval. Het zorgde bij de tijdrekkende Rotterdammers toch voor verwarring. Gaan voor de 2-4 of toch verdedigend opstellen om die 2-3 zeker vast te houden. In de laatste seconden van de wedstrijd had Jarno Slootweg nog de gelijkmaker kunnen scoren, als hij een maat grotere schoen had gedragen. Slootweg kwam een teenlengte te kort om doelman Berger te verschalken. Ondanks de nederlaag kon ADO O21 trots terugkijken op de wedstrijd, waarin het vooral in de eerste helft de betere ploeg was en na rust de wedstrijd op wilskracht en karakter heeft uitgespeeld.

Programma

Komende zaterdag staat de uitwedstrijd tegen SC Cambuur op het programma en de wedstrijd wordt om 14.00 uur in het oude stadion aangevangen. Zaterdag 19 oktober speelt ADO O21 weer een thuiswedstrijd, de tegenstander is dan De Graafschap. Aftrap is zoals gebruikelijk om 15.00 uur.