Vrouwen Eredivisie: ADO Den Haag vrouwen onderuit tegen Feyenoord

Na de 3-1 overwinning op sc Heerenveen in de eerste competitieronde, stond zondagmiddag laat de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op het programma. De Rotterdamse ploeg speelde de eerste wedstrijd thuis gelijk tegen AZ (1-1).

Tekst: Glenn Duijzer     |      Foto’s: Franca Dobbe

Trainer Stephan Vos had de nodige problemen en dat was in de Haagse opstelling terug te vinden. Lobke Loonen en Bo Vonk ontbraken vanwege blessures. Iris Remmers heeft tijd om te herstellen van het WK Onder20, waaraan zij samen met Louise van Oosten deelnam. Annouk Boshuizen begon op de bank na een lichte blessure. Op de bank bij ADO Den Haag zaten daarom drie speelsters, die hun debuut konden maken: Victoria Boerboom, Jet van Mierlo en Floortje Bol.

De eerste tien minuten bestond hoofdzakelijk uit een voetbalgevecht op het middenveld met kleine speldenprikjes aan beide zijden. Een pass op Gina Viehoff waar de Rotterdamse doelvrouw Jacintha Weimar eerder bij de bal was en aan de andere zijde schoot Romée de Lavoir hoog over. Net voordat het eerste kwartier was afgelopen kwamen de bezoeksters op een 0-1 voorsprong. Uit een voorzet van de linkerkant van Justine Brandau, kwam Ella van Kerkhoven voor de Haagse doelvrouwe Barbara Lorsheyd en kopte de 0-1 binnen.

Het zorgde ervoor dat Feyenoord beter in de wedstrijd kwam en dominanter werd zonder echte kansen te creëren. Aan de andere kant probeerde Anne van Egmond het van grote afstand, maar haar inzet ging over het doel.  Halverwege de eerste helft was er een kans voor Manon van Raay na een voorzet van de linkerkant van Kayra Nelemans, de Rotterdamse doelvrouw Weimar wist in eerste instantie de bal niet onder controle te krijgen. Het lukte Van Egmond niet om de bal goed te raken, waardoor Weimar de bal in tweede instantie wel kon pakken.

Na een half uur spelen hadden de bezoeksters op 0-2 moeten komen nadat Esmee de Graaf alleen op Lorsheyd af mocht gaan. Haar inzet werd echter door diezelfde Lorsheyd geblokt. Enkele minuten voor de rust kreeg Feyenoord een tweede enorme kans op de 0-2. De Lavoir was er op de rechterkant vandoor en plaatste de bal voor het lege doel van ADO Den Haag op Brandau. De Rotterdamse aanvalster schoot de bal echter hoog over. In de daaropvolgende aanval draaide Van Egmond goed bij haar tegenstandster vandaan en haar inzet ging net over het doel. Op slag van rust was de grootste kans op een gelijkmaker. Viehoff draaide bal van de rand van het strafschopgebied over doelvrouw Weimar op de lat. Helaas kreeg Van Oosten de bal niet direct onder controle, waardoor haar inzet door een verdedigster van Feyenoord werd geblokt.

Hoewel ADO Den Haag iets aanvallender uit de startblokken kwam, viel de 0-2 na zes minuten aan de andere kant. Een lage voorzet van Lavoir werd door De Graaf van dichtbij ingeschoten. Lange tijd leek het erop dat Feyenoord een makkelijke overwinning in Den Haag zou gaan behalen. Na iets meer dan een uur kreeg Viehoff nog een mogelijkheid, maar haar afstandsschot ging net naast het doel. Enkele minuten later was hat dan toch raak. Uit een vrije trap van Nelemans kopte Danielle Noordermeer de 1-2 binnen. Met nog twintig minuten op de bank mocht Victoria Boerboom haar debuut in ADO Den Haag Vrouwen maken. Ze kwam als vervangster voor Louise van Oosten in het veld. Oftewel, de Haagse Onder 20-internationaal maakte plaats voor de Haagse Onder17-internationaal.

De Haagse treffer zorgde ervoor dat het meer een wedstrijd werd. Na de 0-2 leek het erop dat de bezoeksters een gemakkelijke overwinning zouden behalen, maar door de Haagse treffer moesten ze weer serieus aan de bak. Aan de andere kant kregen de Haagse vrouwen weer geloof in een beter resultaat. Met nog zes minuten te gaan mocht ook Floortje Bol haar debuut maken in het eerste elftal van ADO Den Haag Vrouwen. Veel plezier kon de tweede debutante niet beleven aan haar debuut. In dezelfde minuut wist De Graaf haar tweede treffer te scoren: 1-3. Enkele minuten voor tijd wist ADO Den Haag Vrouwen via Van den Ende wederom de aansluitingstreffer te scoren, maar de assistent-scheidsrechter bleek ergens buitenspel te hebben gezien. Het bleek achteraf, ondanks het Haags aandringen, het laatste wapenfeit van de wedstrijd te zijn.

Volgende week speelt ADO Den Haag Vrouwen wederom een thuiswedstrijd. Dan op zaterdagmiddag om 16.30 uur tegen AZ.