Jari Vlak (ADO Den Haag): ,,We hadden er na de rust meer uit moeten halen’’

Afgelopen weekend heeft ADO Den Haag de tweede wedstrijd van het seizoen gewonnen. Op bezoek bij TOP Oss werd het maar liefst 1-5 voor de geelgroenen.

Tekst: Glenn Duijzer

De technische staf en de spelers hebben het dit seizoen al eerder aangegeven, dat de eerste bal heel belangrijk is. Die moet erin gaan, wil de ploeg een goed resultaat behalen. Dat was in Oss dan eindelijk het geval, want binnen vijf minuten stond de 0-1 al op het scorebord en binnen het kwartier de 0-2.

Uiteindelijk stopte de teller pas bij de 1-5 door drie treffers van Lee Bonis en twee van Juho Kilo. Op het Haagse middenveld was Jari Vlak overal te vinden, de geboren Volendammer werd vijf minuten voor tijd gewisseld voor Lasse Vigen.

Na afloop sprak Haaglanden Voetbal met lange middenvelder Jari Vlak (foto).

Hoe heb jij dat eerste kwartiertje beleefd?

,,Ja, lekker. Het is ook wel eens lekker dat je kansen ook direct een treffer zijn. Dan maken we het onszelf wel wat makkelijker.’’

Het was de eerste keer dit seizoen.

,,Dat was ook het probleem dit seizoen. Nu gaat die eerste bal er wel direct in en dan merk je dat dit voor iedereen een soort van bevrijding is. Dan gaat alles een beetje vanzelf.’’

In de eerste helft waren jullie oppermachtig.

,,Dat is zeker. Er was niets aan de hand, we hebben alleen maar balbezit gehad en veel kansen gecreëerd. Dan is het wel lekker als je jezelf ook beloond met treffers.’’

Na rust weet TOP Oss terug te komen in de wedstrijd en scoort de 1-3. Daarna lijkt het vanaf de tribune wel of er soort van paniek bij jullie toeslaat?

,,Laat ik beginnen dat ik het slecht vind dat we uit een standaardsituatie een tegentreffer incasseren. Want ik had het idee dat het ze via het veldspel nooit zou lukken. Misschien zag het van de tribune er zo uit, maar ik vond zelf niet dat we in paniek raakten. TOP kreeg daarna nog een paar vrije trappen en corners en dan kan er zomaar een tweede treffer vallen. Dat moeten we gewoon beter verdedigen.’’

Was het feit dat de 1-4 pas na 25 minuten viel en niet eerder er mede debet aan dat TOP alles of niets speelde?

,,In principe had het bij 0-3 ook al klaar moeten zijn, maar mede gezien de ruimte die we na rust ook weer kregen, hadden we er meer uit moeten halen.’’

Een primeur op het gebied van de arbitrage. Shona Shukrula was de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaalde voetbal ooit. Er was ook een mooi moment in de eerste helft dat je een metertje achter haar stond. Het enorme lengteverschil was toen wel mooi om te zien.

,,Ik kan mij dat moment niet herinneren, maar ik vind wel dat ze goed heeft gefloten.’’

Ze is dus niet opgevallen?

,,Nee, en dat is ook wel goed. Die rode kaart aan het einde was misschien wel speciaal. Ik denk dat deze ook wel terecht was, het was puur naschoppen.’’

Hoe kijk je nu naar het komende vrije weekend? Is dat jammer of ben je blij met de extra rust?

,,Aan de ene kant zou je zeggen; nu lekker doorpakken. Maar dit is allemaal voor het seizoen allemaal al vastgelegd.’’

Je werd door de supporters nog toegezongen. Met Henk z’n liedje.

,,Ja, dat hoorde ik. Grappig toch? Ik vind het in ieder geval wel leuk.’’

De resultaten zijn niet echt goed dit seizoen en dan zijn er toch veel supporters meegereisd naar Oss.

,,Dat is wel speciaal. Ik vind sowieso dat ze het hele seizoen al als één blok achter de ploeg staan. Dat voelen wij natuurlijk ook en daar groeien wij ook van. Het is mooi dat de  supporters ook eens beloond worden met een overwinning. Het is lekkerder om met een overwinning naar het vak te lopen dan na weer een nederlaag.’’