O21 1A: ADO Den Haag onder 21 in extra tijd onderuit bij SC Cambuur

In Leeuwarden ging ADO Den Haag Onder 21 in de extra tijd onderuit bij SC Cambuur. Daarmee leed de formatie van trainer Ervin Lee de tweede nederlaag op rij. Grote gevolgen voor de stand op de ranglijst had de misstap van de Hagenaars vooralsnog niet. Wel kwam de hekkensluiter uit de Friese hoofdstad virtueel gelijk in puntenaantal.

Tekst: Frans Leermakers    |     Foto’s: Rick van Zon

Voordat scheidsrechter Geert den Ouden – in zijn actieve loopbaan als voetbalprof onder meer uitkomend voor ADO Den Haag – de wedstrijd in gang zette werd een minuut stilte gehouden voor de afgelopen week plotseling overleden vrijwilliger van de Haagse club, Raymond Ruifrok (teammanager ADO Onder 13 en chauffeur op de spelersbusjes).

Passeerbewegingen

Voordat er enige tekening in de wedstrijd was, kwamen de bezoekers al op voorsprong. In een door Issac Dijkhuizen ingeleide aanval manoeuvreerde Ersi Bode zich met knappe passeerbewegingen en via een kruip-door-sluip-doorroute vrij voor het Friese doel. Keeper Daan Reiziger had geen schijn van kans tegen de inzet van Bode: 0-1.

Waar verwacht mocht worden, dat ADO Den Haag dankzij de vliegende start, geïnspireerd zou voortgaan op de ingeslagen weg, gebeurde het tegenovergestelde. Het was SC Cambuur, dat zich geleidelijk ontpopte als de bovenliggende partij. Vooral via de omschakeling ontketende de thuisclub gevaar. Vier minuten na de Haagse openingstreffer was het al raak. Na verlies op het middenveld van Irfan Karijowidjojo bediende de opgeschoven centrale verdediger Amar Bakkati de op links geheel vrijstaande Yoram van der Veen. Die ruimte was ontstaan, doordat de Haagse verdediging de aandacht te veel liet overhellen naar links. Van der Veen maakte met zijn afstandsschuiver doelman Thijmen de Koning een geslagen man: 1-1. Vervolgens pakten de gastheren de hoofdrol, al had bij een Haagse tegenaanval een schot van Jeroen Slootweg na een een-tweecombinatie met Dijkhuizen beter lot verdiend.

Hoofdrol

In de tweede helft pakten de gastheren opnieuw de hoofdrol. ADO Den Haag restte slechts een verdedigende taak, terwijl het er nauwelijks in slaagde ook maar één offensieve actie van betekenis tegenover te stellen. Het had aan doelman De Koning te danken, dat SC Cambuur vooralsnog niet aan scoren toekwam. Met name hield de Haagse sluitpost het overzicht bij een doelworsteling. Naarmate het einde naderde verhoogde SC Cambuur de druk op de Haagse afweer. Desalniettemin leek het duel een gelijkspel tegemoet te gaan. Tot de derde minuut van de extra tijd. Toen deed SC Cambuur waarin het echt goed was. Na een gestrande Haagse aanval volgde een snelle Friese tegenstoot. Invaller Iwan Henstra ontving de bal op links, passeerde met een contrabeweging De Koning en schonk zijn ploeg alsnog de volle winst: 2-1.

ADO Den Haag had het verlies geheel aan zichzelf te wijten. Gemeld moet worden, dat de ploeg van trainer Lee nogal wat sterkhouders miste. Keanu Does was geschorst en verder ontbraken Sky Heesen, Ronny Boakye, Maikey Houwaart en Lorenzo Maasveld. Dit laat onverlet, dat de vervangers hun kansen hadden kunnen pakken. Door bijvoorbeeld beter te combineren en meer collectieve inzet te tonen. Naïef optreden bij het restverdedigen strafte Cambuur meedogenloos af met twee treffers.

Komende zaterdag wacht ADO Den Haag onder 21 alweer de eerste return van de najaarscompetitie. Dan komt De Graafschap naar De Aftrap, waar het eerste fluitsignaal om 15.00 uur zal klinken. Een kans op rehabilitatie, anders komt ADO Den Haag, tot voor kort koploper, in sportieve problemen.

Opstellingen

SC Cambuur Onder 21:

Daan Reiziger; Bjarn, Zorgdrager, Amar Bakkati, Toni Jonker (37. Buddy Vogelzang); Jelte Priem, Sybrand Veldhuis, Bram Marsman (77. Elaydjah Anduani Etienne Nijon), Steyn Potma; Sven Dijkstra (70. Jochem Nap), Jeffrey Buitenweg (77. Jim Croque), Yoran van der Veen (70. Iwan Henstra).

ADO Den Haag Onder 21

Thijmen de Koning; Realson Gomes Landim, Jayden Tammes, Sinan Özen; Irfan Karjowidjojo (62. Jaydavon Haas), Joey Brandt, Ersi Bode (67. Andrew Imade), Kaj van Houwelingen; Issac Dijkhuizen, Joran Slootweg (90. Maxim Goedewacht), Jaynilson Geoffery.

 

 

Lees verder