Trainer Jonathan Jonk (TOGB): “Eerder ingrijpen en slimmer afstoppen”

TOGB verloor zaterdag in de derde Divisie B onnodig van Kloetinge met 1-4. Waar Kloetinge bij gelijke overtredingen de bal twee keer op de stip zag gaan, kreeg TOGB geen strafschop voor gelijke vergrijpen binnen de Kloetinge-zestien op de TOGB-aanvallers.

Tekst: Ron Fruining

Ongelukkig en misschien onterecht, maar de scheidsrechter is ook een mens die in een split second moet beslissen, samen met zijn assistenten, wat te doen. Het is altijd de keuze van de speler die de actie inzet binnen de zestien.

Realistisch

TOGB-trainer Jonathan Jonk (foto) was realistisch na het verlies. “Je moet niet naar het moment kijken waaruit wij de strafschoppen tegen krijgen, maar naar de momenten ervoor. We moeten eerder ingrijpen en slimmer afstoppen. Bij de eerste strafschop, moeten wij de binnenkant verdedigen. Dat start al dertig meter voordat de uiteindelijke overtreding gemaakt wordt. Als we gewoon meelopen in plaats van een duwtje uitdelen, krijg je geen strafschop tegen.”

Jonk over de opgelopen achterstand. “In de eerste helft moet je op voorsprong komen. Wij moeten slimmer zijn in de duels, in de contacten met de arbitrage en uiteraard ook doeltreffend zijn op de momenten dat je voor de goal komt. Doe je dat, dan kom je op voorsprong in plaats van dat je met een 0-1 de rust ingaat.”

Eigen falen

Jonk gaat verder. “Wanneer je na de rust de gelijkmaker maakt, krijg je direct het deksel op de neus, doordat Kloetinge gelijk de 1-2 weet te maken. Dan moet je de rug weer rechten en zorgen dat je weer langszij komt. Waar wij door de arbitrage naar mijn mening voor een gelijke overtreding geen strafschop krijgen, waar dit zeker gekund en misschien zelfs hoorde, krijgt Kloetinge er twee. Uit de omschakeling valt de 1-3, omdat wij uit positie staan. Dat was niet nodig, maar het gebeurde wel door ons eigen falen op dat moment. We blijven heus niet hangen in deze nederlaag, maar we leren ervan, rechten de rug, en gaan dit snel rechtzetten.”

Lees verder