Zaalbeker vrouwen: Slap zvv Den Haag behaalt zwaar bevochten zege

In een volgepakte sporthal ‘Hogeveld’ heeft eredivisionist zvv Den Haag pas in de laatste fase van de tweede helft hoofdklasser FC Rijnvogels op de knieën gekregen en een zwaar bevochten 3-1 bekerzege geboekt.

Tekst: Ulis van Maanen        |       Foto’s: Alex Pronk

Legio doelkansen werden niet benut door zvv Den Haag, waardoor FC Rijnvogels op haar beurt steeds weer geloof kreeg in een goed resultaat. Een bekerstunt van de Katwijkse hoofdklasser lag meer voor de hand dan een (gewenste en verwachte) bekerzege van zvv Den Haag.

Dramatisch

De eerste helft verliep voor de Haagse eredivisionist dramatisch. Sterker, het spel van de thuisploeg bereikte vaak de ondergrens door bij voorbeeld het missen van kansen en foutieve en onnauwkeurige passes. Het was dan ook niet vreemd dat FC Rijnvogels in de eerste helft verdiend aan de leiding kwam. Die wedstrijdfase kenmerkte zich voor de Haagse ploeg als een heel slechte fase, waarin ook legio kansen op kinderlijke wijze niet werden benut.

Ook ontbrak het aan Haagse strijd en passie. Uitzonderingen in de eerste helft waren de onuitputtelijke Priscilla Mesker en Oranje international Lisa Franken. Beide sterkhouders leverden wel. Maar om te winnen heb je alle teamleden nodig. De rust werd dan ook bereikt met een 0-1 tussenstand. Juist FC Rijnvogels liet vooral in de eerste helft typisch Haags futsal zien. Er werd collectief strijd en passie geleverd. Normaal de belangrijkste elementen bij zvv Den Haag.

In de rust was dan ook een donderspeech nodig van een zeer ontevreden en teleurgestelde coach René Havermans. Of die ook ging helpen dat liet hij over aan zijn speelsters.

Benedenmaats

De tweede helft gaf inderdaad een ander spelbeeld.  zvv Den Haag leek de wedstrijd beter onder controle te hebben. Maar ook FC Rijnvogels bleef bij de les. Onder leiding van de twee ervaren routiniers, Anique van der Klaauw en Jaclyn Voort-Leiwakabessy, bleef de ploeg uit Katwijk zich staande houden en zelfs via gevaarlijke counters kans houden op een 0-2 voorsprong. Natuurlijk, zvv Den Haag had ook weinig geluk in de afronding. Paal, lat en de FC Rijnvogels-keepster was ook een sta-in-de-weg. Maar de afronding van kansen was en bleef benedenmaats!

Uiteindelijk won zvv Den Haag op basis van conditie en een dosis geluk. Het had ook geluk dat Oranje-international en haar teamcaptain Lisa Franken als sluitpost op cruciale momenten haar topvorm bewees. De fanatieke en strijdlustige Monsterse in Haagse dienst reist binnenkort met Oranje af naar Kazachstan voor een tweetal WK-kwalificatieduels.

Net op tijd wist zvv Den Haag de 0-1 achterstand om te buigen naar een onverdiende 3-1 overwinning.  De bekerzege gaat naar de eredivisionist, maar de complimenten en het respect naar FC Rijnvogels, dat meer verdiende. Eerlijk is eerlijk. zvv Den Haag bereikt de kwartfinale, maar vraag niet hoe…!

Debuut

Vermeldenswaardig: Twee ‘Jong’ talenten Saskia van Pelt en Cynthia Pakarklyte werden door René Havermans opgenomen in de wedstrijdselectie. Van Pelt mocht in de laatste minuten van de tweede helft opdraven en maakte een prima eredivisiedebuut! Pakarklyte deed ervaring op, maar bleef op de bank.

Na afloop geen blije gezichten bij de staf van de thuisploeg. Ook de Haagse hoofdtrainer René Havermans vertelde uiteraard blij te zijn met het eindresultaat, maar was ‘not amused’ over het vertoonde spel van zijn falende futsalformatie. De volgende wedstrijd zal beter moeten. Het publiek ziet FC Rijnvogels-speelster Wilan Gies Broesterhuizen  uitgroeien tot Player of the Match!