OranjeLeeuwinnen in Den Haag onderuit tegen Noorwegen

De OranjeLeeuwinnen hebben hun eerste nederlaag onder bondscoach Andries Jonker moeten slikken. In het Bingoal Stadion van ADO Den Haag liet Nederland veel kansen ongebruikt en wist Noorwegen er wel twee te benutten: 0-2.

Foto’s: Eric de Wit

Als excuus mocht natuurlijk gelden dat coach Jonker diverse vaste krachten moest missen. Dominique Janssen, Stefanie van der Gragt, Lieke Martens en Vivianne Miedema waren niet van de partij, terwijl Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen als wissels begonnen. Dat gaf Jonker de mogelijkheid om andere speelsters aan het werk te zien. Ook experimenteerde de bondscoach met een 5-3-2-systeem.

De ploeg bleek daar aanvankelijk de nodige moeite mee te hebben. Toch ontstonden er kansen voor de OranjeLeeuwinnen. Na zo’n vijf minuten spelen kreeg Victoria Pelova de bal aangespeeld door Fenna Kalma, maar haar schot werd gekeerd door keepster Aurora Mikalsen van Noorwegen. Na een kwartier was Pelova weer niet succesvol, want haar inzet verdween in het zijnet. Damaris Egurrola had pech, dat haar kopbal na een hoekschop door de Noorse keepster en een verdedigster via de paal werd weggewerkt.

Na ruim een half uur had Oranje op voorsprong moeten komen. Via het hoofd van Egurrola kwam de bal bij Jill Roord, die een fraaie schietpositie had. Terwijl keepster Mikalsen al uit balans was, wist nu een Noorse verdedigster de bal van de lijn te halen. Na een ruststand van 0-0, opende Noorwegen na een uur spelen wel de leiding. Román Haug gaf keepster Daphne van Domselaar het nakijken: 0-1. Een kwartiertjes daarna werd het zelfs 0-2, toen een voorzet via het been van Serida Spitse in het Nederlandse doel verdween.

Het bleef bij die 0-2, al kreeg invalster Daniëlle van de Donk nog een mogelijkheid iets terug te doen, maar ook de Noorse vrouwen hadden in de slotfase de voorsprong nog kunnen uitbouwen. Coach Jonker na afloop over het duel tegen de NOS: ,,Ik heb tal van speelsters de kans kunnen geven om zich te laten zien. Daardoor krijg ik een beeld van ze, daar gaat het voor mij om.” Om eraan toe te voegen: ,,We hebben het niet goed gedaan. Het niveau dat we op het trainingsveld halen, heb ik vandaag niet gezien. Met name in de openingsfase was het spel te onrustig, was er te weinig geloof. Pas na rust werd het spel beter.”

Lees verder