Amateurvoetbal hard getroffen door energiecrisis, clubs zien leden opzeggen

De stijgende energiekosten zorgen voor grote problemen bij de Nederlandse amateurclubs. Veertig procent vreest voor het voortbestaan, meer dan de helft moet de contributie verhogen en nú al zien verenigingen veel leden opzeggen. Dat blijkt uit een enquête van de BAV (Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen) onder haar leden.

Eén van de uitkomsten van de enquête is dat bijna 55 procent van de amateurclubs zich genoodzaakt ziet de contributies te verhogen door de toenemende energiekosten. BAV-voorzitter Ben van Olffen (foto): ,,Daarmee tref je dus juist de mensen die het onder andere door de gestegen inflatie al financieel zwaar hebben.” De gevolgen daarvan merken amateurclubs in de praktijk. Meer dan twaalf procent van de ondervraagden ziet nú al een toename van opzeggingen van leden.

Voortbestaan

De huishouding van de amateurclubs zelf wordt ook getroffen. Ruim veertig procent van de ondervraagde verenigingen zegt dat op de lange duur het voortbestaan van de club op het spel staat, alleen door de stijgende energiekosten. Dat percentage komt overeen met een enquête die de KNVB vorige week heeft gepubliceerd.

Verlies

Liefst 55,3 procent van de amateurclubs verwacht over het seizoen 2022-2023 verlies te draaien alléén door de stijging van de energiekosten. Bij tachtig procent van de verenigingen maakten de energiekosten in het seizoen 2021-2022 niet meer dan een vijfde deel uit van de begroting, in het seizoen 2022-2023 geldt dat nog slechts voor vijftig procent van de amateurclubs.

Verduurzaming

Ongeveer de helft van de verenigingen zegt dat zowel de kantine als de kleedkamers onvoldoende zijn geïsoleerd. Daar zit wat Van Olffen betreft een mogelijkheid voor extra steun. ,,Als die verenigingen extra financiële steun kunnen krijgen, zouden de grootste problemen kunnen worden opgelost. Bovendien maak je dan ook een stap in de verduurzaming van Nederland. Daar zullen wij als belangenorganisatie ook op aandringen bij de politiek en andere stakeholders.”

 

Lees verder