Warming-up 3e Divisie (zo) | Glenn den Uijl: ,,TOGB heeft grote stappen gemaakt”

De wedstrijd in speelronde 11 in de Derde Divisie zondag is er één tussen de twee teams die afgelopen seizoen de schaal verdienden in de (toenmalige) hoofdklasse. TOGB werd kampioen in de Hoofdklasse A, terwijl Baronie de schaal in de hoofdklasse B als kampioen mocht tonen.

Tekst: Ron Freuning

Door het kampioenschap zijn beide teams dit seizoen Derde Divisionist en treffen zij elkaar op Sportpark het Hoge Land in Berkel en Rodenrijs in competitieverband komende zondag.

Baronie ging afgelopen speelronde op eigen veld, naar eigen zeggen onnodig, met 1-3 onderuit tegen OJC Rosmalen, terwijl TOGB met 1-2 als winnaar van het veld stapte op bezoek bij Gemert. De verschillen tussen de meeste teams in de Derde Divisie zondag zijn qua kracht, spelopvatting en kwaliteit in de selectie niet heel groot. Een aantal teams speelt met louter spelers met ervaring op amateurniveau, terwijl er ook teams zijn die spelers in de selectie hebben met ervaring op betaald voetbalniveau. Dit laatste kan beslissend zijn, maar is niet doorslaggevend. Het gaat er iedere wedstrijd om hoe het team het veld op stapt en of de spelers de afspraken die gemaakt zijn om een resultaat te halen opvolgen.

Baronie

Baronie is een vereniging met een palmares waar men trots op is. De Baronnen zoals de bijnaam luidt waren eenmaal algemeen amateurkampioen. Die titel werd in 1997 gepakt. Het trainersduo Van Galen en Siner stond op dat moment als speler binnen de lijnen. Het duo nam dit jaar het stokje over van de naar Kloetinge vertrokken succestrainer van Baronie Jurrian van Poelje. Het duo heeft een rijke ervaring opgedaan in het betaald voetbal, waarin zij beiden actief waren. Met Baronie ging het bij de start van de competitie crescendo. De laatste weken maakt de gepromoveerde club uit Breda een mindere periode door.

Nummer dertien

Uit de huidige selectie van Baronie was aanvoerder Jamie Kankam er in het vorige duel tussen TOGB en Baronie ook bij. De centrale verdediger is bezig aan zijn dertiende seizoen bij de Baronnen. Lang geleden koos de routinier (31) voor rugnummer 13. Volgens de centrale verdediger een geluksnummer, maar ook koos hij dit nummer ooit als fan van Alessandro Nesta en om een beetje opstandig te zijn. Naast Baronie was de Bredanaar in de jeugd actief voor RKC Waalwijk. Ondanks dat hij naar andere gerenommeerde clubs Halsteren, ASWH, Achilles Veen en Willem II kon, bleef hij uit loyaliteit Baronie trouw.

Voorbeschouwen

Voorbeschouwen doen we met Glenn den Uijl (foto boven) en Dean Zandbergen. Den Uijl stond bij de vorige wedstrijd tussen TOGB en Baronie twee seizoenen geleden in de Hoofdklasse B, nog als speler op het veld. Dean Zandbergen speelt voor het eerst namens TOGB tegen Baronie.

Glenn, hoe anders bereid je je als assistent-trainer voor op een wedstrijd dan als speler?

Den Uijl: ,,Als speler kun je je mentaal en fysiek voorbereiden op een wedstrijd. Hierdoor heb je enig sinds nog invloed op de wedstrijden. Als trainer heb je dat niet. Wij als staf kunnen nog zoveel voorbereiden en alles laten zien, echter heb je in de wedstrijd hier geen invloed meer op en moeten de spelers het doen die in het veld staan.”

Wat weet jij van het huidige Baronie?

Den Uijl: ,,Tegen Baronie heb ik zelf als speler in de hoofdklasse B (toen Tweede Divisie) gespeeld. Ook in het Corona-jaar hebben we met TOGB tegen een dat jaar met name aanvallend en ervaren Baronie gespeeld. Vorig jaar is Baronie kampioen geworden in de Hoofdklasse B net als wij in de Hoofdklasse A. Nu lijkt het erop dat de Bredanaars opstartproblemen hebben in de Derde Divisie, waardoor ze op de zestiende plaats staan.”

Geef jij de spelers tips waar zij aan moeten denken tijdens een wedstrijd?

Den Uijl: ,,Als staf vertellen wij de groep altijd op de manier hoe we gaan spelen en waar wij de grootste kansen zien. Dat neemt niet weg dat de spelers zelf de keuzes moeten maken in het veld.”

Hoe belangrijk zijn televisiebeelden in de voorbereiding op een wedstrijd?

Den Uijl: ,,Tegenwoordig hoort dit bij het moderne voetbal en kun je je als spelers “bijna” nooit verstoppen bij een verkeerde keuze. Ik vind het dan ook echt een toegevoegde waarde in het amateurvoetbal.”

Waar vind jij dat TOGB nog aan moet werken om een stabiele Derde Divisionist te kunnen worden?

Den Uijl: ,,TOGB heeft als vereniging grote stappen gemaakt. Op voetbalgebied zijn we heel snel gegaan en zijn velen van ons dit niet gewend. Randzaken en veranderingen moeten we met z’n allen gaan maken om een stabiele Derde Divisieclub te worden. Op het gebied van voetbal moeten we gewoon de visie van de club volgen en iedere week als groep het maximale eruit zien te halen. Er zit genoeg rek in de groep dus wie weet waard het schip strandt …”

Dean Zandbergen

Dean Zandbergen (foto boven) is aanvaller van ‘beroep’. Afhankelijk van de taak die hij krijgt loopt hij in negentig minuten tussen de negen een bijna twaalf kilometer. De 21-jarige broer van Jay en Glenn is momenteel de enige niet geblesseerde Zandbergen in de selectie van TOGB.

Dean hoe vind jij dat je je ontwikkelt bij TOGB dit seizoen?

Zandbergen: ,,Hoe ik mij ontwikkel op dit moment daar ben ik tevreden over. Alles kan altijd beter en daar werk ik samen met de trainers ook wekelijks aan.”

Ben je tevreden over je inbreng tot nu toe?

Zandbergen: ,,Ik ben goed begonnen en ben content. Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering.”

Scoren is belangrijk voor een teamspeler, maar voor het team maakt het niet uit wie er scoort. Ben je tevreden over het aantal assists en doelpunten tot nu toe?

Zandbergen: ,,Als aanvaller wil je het liefst wekelijks een keer of drie scoren. Dat is natuurlijk utopisch en te mooi voor woorden mocht dat lukken. Voor nu ben ik blij met het aandeel dat ik heb in de resultaten die we gehaald hebben en mijn bijdrage bij doelpunten. Ik ben ambitieus en wil nog belangrijker zijn voor het team en kan dat alleen zijn door beter en slimmer te worden.”

Je drive is iedere week enorm. De support en steun die je krijgt van je ouders en familie bij de wedstrijden is exceptioneel. Overal waar je speelt is je familie aanwezig. Hoe belangrijk is deze steun voor je om goed te kunnen spelen?

Zandbergen: ,,Mijn ouders en familie zijn wat je kunt noemen die-hard fans. Daar ben ik super dankbaar voor. Het week in week uit steun krijgen waar wij ook spelen is heel erg fijn. Het motiveert mij en daar ben ik ze dankbaar voor.”

Wat weet jij van de komende tegenstander Baronie?

Zandbergen: ,,Wat ik weet van Baronie? Dat het op papier een wisselvallige tegenstander lijkt als je alleen naar de uitslagen van Baronie kijkt. Ik ben van mening dat elke wedstijd gewonnen kan worden tegen wie je ook speelt. Hoe ik Baronie ervaren heb als tegenstander laat ik zondag na de wedstrijd weten.”

Wat kunnen de supporters komende zondag verwachten van TOGB?

Zandbergen: ,,Dat is weer een mooie wedstrijd met hopelijk doelpunten van ons. Uiteraard hoop ik dat ik er een paar in zal schieten. Ik ben pas tevreden als ik met één of meer doelpunten of assists belangrijk kan zijn. We gaan voor de winst, dus ik hoop veel mensen langs te zien, dat motiveert ons.”

De aftrap op sportpak Het Hoge Land in Berkel en Rodenrijs voor TOGB-Baronie op Sportpark Het Hoge Land is om 14.00 uur.

 

 

Lees verder