ADO Den Haag toont vechtlust en neemt belangrijke punten mee uit Breda

ADO Den Haag is erin geslaagd twee wedstrijden op rij in winst om te zetten. Na de overwinning op FC Eindhoven werd nu NAC in het eigen Rat Verlegh Stadion met 1-2 geklopt, een stand die al bij rust was bereikt.

Trainer Dirk Kuijt moest noodgedwongen wat mutaties in zijn basisformatie aanbrengen in vergelijking met een week terug thuis tegen FC Eindhoven. Mario Bilate, net vader geworden, was er niet bij en Dhoraso Klas was geschorst. Dat betekende nu basisplaatsen voor Jordy Wehrmann en Xander Severina, terwijl op rechts verdedigend Dezen Hall de voorkeur kreeg boven Guillem Rodiguez.

Tegenslag

ADO Den Haag kreeg al snel een enorme tegenslag te verwerken. NAC kwam al na drie minuten spelen aan de leiding. Jort van der Sande kon geheel vrij voor het ADO Den Haag-doel goalie Hugo Wentges het nakijken geven: 1-0. De bezoekers hadden niet heel veel tijd nodig om zich van deze teleurstelling te ontdoen.  Xander Severina verzorgde de voorzet en Thomas Verheydt (foto onder) gaf met een puntgave kopbal doelman Kortsmit geen schijn van kans: 1-1. Daarna probeerde NAC iets terug te doen, werd ook gevaarlijk maar doelman Wentges liet zich niet verrassen.

Na dik een half uur spelen kwam ADO Den Haag op voorsprong. Nu was het voorbereidende werk van Amar Catic op de rechterflank. Hij liet zijn directe tegenspeler staan en legde de bal panklaar neer op het kopgrage hoofd van Thomas Verheydt, die Kortsmit weer kansloos liet: 1-2. Nog voor de pauze had de ploeg van Dirk Kuijt de marge kunnen vergroten. Severina legde de bal op de rand van de zestien klaar voor Jordy Wehrmann, die in plaats van de 1-3 te maken de bal over het Bredase doel schoot. Op slag van rust was ook Verheydt dicht bij zijn derde treffer, maar hij werd gehaakt. Arbiter Van der Graaf zag er echter geen strafschop in.

Lat

Na de pauze startte ADO Den Haag met Ricardo Kishna in de ploeg en hij kwam voor Max de Waal. NAC wilde snel de achterstand ongedaan maken, maar Xander Severina was heel dicht bij de 1-3. Hij draaide goed naar binnen, maar zag zijn prima schot via de onderkant van de lat weer in het veld stuiten. Na 63 minuten bracht trainer Kuijt een dubbele wissel. Wehrmann en Siereveld gingen naar de kant en Daryl Werker en Silvinho Esajas namen hun plaatsen in. Severina was weer dicht bij een doelpunt, maar was het eerder de lat die hem van een treffer afhield, nu belandde de bal uit zijn schot buiten bereik van Kortsmit tegen de paal. Kortsmit was wel attent in de rebound door het schot van Esajas te keren.

NAC stond nog steeds op 1-2 en probeerde nog iets aan die achterstand te doen, maar slaagde daar niet in. Met nog tien minuten op de klok mocht bij ADO Den Haag Titouan Thomas (fotohierboven) zijn debuut maken. Hij kwam in de ploeg voor Gregor Breinburg. Bijna had Verheydt alsnog zijn hattrick te pakken, maar doelman Kortsmit was op zijn hoede. Het bleef in Breda bij 1-2 en dat betekende na hard werken een tweede zege voor de Hagenaars op rij.

Opstellingen

NAC:
Kortsmit; Lucassen, Mac Nulty (88. Vet), Velthuis, Sanchez; Agougil, Plat (79. Plat), Velanas; Herrmann (46. Marijnissen), Van der Sande, De Rooij (79. Kosiah).

ADO Den Haag:
Wentges; Hall, Asante, Siereveld (63. Werker), Absalem (87. Rodríguez); Wehrmann (63. Esajas), Breinburg (80. Thomas), De Waal (46. Kishna); Catic, Verheydt, Severina.

(Kopfoto: ADO Den Haag/Angelo Blankespoor)

Lees verder