Eredivisie: ADO Den Haag Vrouwen kan geen vuist maken tegen Ajax

ADO Den Haag Vrouwen leed zondag het eerste verlies in de Azérion Vrouwen Eredivisie. Het wegpoetsen van een achterstand tegen Ajax was na een overdreven rode kaart voor Jaimy Ravensbergen een mission impossible.

Foto’s: Franca Dobbe

Voor een met ADO-supporters, Ajacieden en andere vrouwenvoetbalfans volgelopen eretribune van het Bingoal Stadion had ADO Den Haag Vrouwen aanvankelijk veel moeite onder de druk van Ajax uit te komen. Na een waarschuwingsschot van Leuchter en een knappe ingreep van de uitblinkende Daniëlle Noordermeer kwam de openingstreffer van Leuchter dan ook niet onverwacht. Pas daarna zorgde Nikki IJzerman voor het eerste Haagse gevaar met een boogbal, die Kop net onder de lat ving.

Vervolgens moest Kayra Nelemans aan de andere kant weer ingrijpen. Met een tijdige tip over voorkwam Barbara Lorsheyd dat de bal via Noordermeer in het eigen doel belandde. Haagse mogelijkheden bleven schaars. Een trekbal van Liz Rijsbergen werd onderschept. Een steekpass van Chloé Vande Velde was net te hard. En toen Rijsbergen wel kon uithalen, bracht Kop redding. Uit de resulterende corner trof de Leidse publieksspeler de buitenkant van de paal. In blessuretijd vloog een kopbal van Noordermeer uit weer een hoekschop van Rijsbergen via een Ajax-speelster over.

Na de thee bleef Lorsheyd bij een Amsterdamse doorbraak Grant knap de baas. Kort daarna werd de opgave voor de Haagse vrouwen stukken zwaarder toen Jaimy Ravensbergen uit het veld werd gestuurd na een op het eerste gezicht niet al te ernstig opstootje met Doorn, al stortte de tegenstander wel theatraal neer. Met tien tegen elf moest Lorsheyd redding brengen op een schot van De Sanders. Als eenzame spits produceerde Rijsbergen van afstand een afzwaaier en zag daarna een voorzet in handen van de doelvrouw belanden.

Bij het naderen van het Haags kwartiertje stuurde trainer Sjaak Polak in de persoon van Nicole Stoop, Vanessa Susanna, Gina Viehoff en Pleun Raaijmakers reddingstroepen het veld in. Manon van Raay verving de moegestreden Rijsbergen. Het mocht echter niet baten. Lorsheyd bleef het antwoord schuldig op een nieuwe uithaal van Leuchter: 0-2. Susanna was dicht bij een tegentreffer, maar zag haar schot net uit de hoek gehaald. In de slotfase moest Lorsheyd zich nog eens gewonnen geven bij een vrije trap van Spitse: 0-3.

Opstellingen

ADO Den Haag:
Lorsheyd; Vonk (68. Stoop), Noordermeer, Douma, Nelemans; Vande Velde (68. Susanna), Van Oosten, Van der Wal (73. Raaijmakers); Rijsbergen (77. Van Raay), Ravensbergen, IJzerman (68. Viehoff)

Ajax:
Kop; Kardinaal, De Sanders, Doorn, Verhoeve; Sabajo, Spitse, Pelova; Grant, Leuchter, Hoekstra

 

Lees verder