KNVB blijft zich inzetten voor arbeidsmigranten in Qatar

Vrijdag heeft de KNVB twee berichten van FIFA ontvangen betreffende het WK in Qatar. In het eerste bericht vroeg FIFA alle aan het WK deelnemende landen om de komende weken de focus te verleggen van politieke en mensenrechtenzaken (terug) naar het voetbal.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB: ,,De KNVB wil na het WK op twee zaken trots kunnen zijn: op de prestaties van het Nederlands elftal op het veld én op de blijvende verbeteringen van de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar. We blijven ons ook voor dit laatste onderwerp onverminderd inzetten. We zijn hier al langere tijd mee bezig en blijven dit ook na het WK doen.”

Vakbond

De KNVB heeft met mensenrechtenorganisaties, vakbonden én arbeidsmigranten gesproken om helder te krijgen wat het als Nederlandse voetbalbond het beste kan doen om bij te dragen aan duurzame verandering. Het advies was: de aandacht van de wereld op deze problemen vestigen en de eigen invloed gebruiken om de verbeteringen te stimuleren. De KNVB werkt hiervoor samen met andere voetbalbonden, UEFA en met het FNV. De KNVB is de eerste voetbalbond die hiervoor samen optrekt met een vakbond.

UEFA-werkgroep

De UEFA-werkgroep voor arbeids- en mensenrechten, waar de KNVB onderdeel van uitmaakt, heeft van FIFA tevens een reactie ontvangen op de eerdere gesprekken en correspondentie over zaken als een compensatiefonds voor gedupeerde arbeidsmigranten of nabestaanden, de vestiging van een (juridisch ingestoken) migrant workers centre en de rechten van LHBTI’ers in Qatar. In de reactie benadrukte FIFA de vooruitgang die in Qatar is geboekt. Hiervoor werd verwezen naar het rapport van de ILO (International Labour Organization), dat deze week is verschenen. De toezegging dat alle bezoekers van het WK veilig én welkom zijn, werd opnieuw herhaald.

Compensatioefonds

Helaas heeft FIFA (nog) geen concrete toezeggingen gedaan over het compensatiefonds en het migrant workers centre, zoals juist specifiek is gevraagd. De werkgroep heeft vanmiddag gezamenlijk teleurgesteld gereageerd naar FIFA: binnen twee weken reizen alle teams af naar Qatar en de bij de werkgroep aangesloten landen willen het WK ingaan met de toezegging dat deze twee zaken worden opgepakt. ,,We willen een overtuigend antwoord, wat FIFA ons al meerdere keren heeft toegezegd. Daarom hebben wij dit onderwerp voor de agenda aangedragen van de aankomende FIFA summit (20 november), zodat dit nu met alle 211 bonden besproken kan worden.”

Het WK in Qatar begint op 20 november. De finale wordt op 18 december gespeeld.

Lees verder