Ontmoeting Oranje met arbeidsmigranten in Qatar

Op donderdag 17 november vindt na afloop van de voor de pers openbare training een ontmoeting plaats tussen het Nederlands elftal en een groep van twintig arbeidsmigranten. Oranje wil hiermee op dit podium extra aandacht vragen voor de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar.

Behalve gesprekken met de spelers en de pers, krijgen de arbeidsmigranten ook de gelegenheid om zelf te voetballen. Bondscoach Louis van Gaal: ,,We gaan in de eerste plaats naar Qatar om wereldkampioen te worden, maar we kijken natuurlijk verder dan alleen voetbal. We hebben ons in de afgelopen anderhalf jaar meerdere keren laten bijpraten over de omstandigheden in Qatar. Als team vinden we het belangrijk de mensen om wie het gaat te ontmoeten. We nodigen ze daarom op onze training uit om ze ook een mooie herinnering mee te geven.”

BWI

De ontmoeting wordt georganiseerd door FIFA en de KNVB. De internationale vakbond BWI (Building and Wood Workers’ International, een zusterorganisatie van FNV) is goed bekend met deze twintig arbeidsmigranten en weet dat de meesten van hen aan de voetbalstadions in Qatar hebben gewerkt, wat een expliciete wens was van de spelers van het Nederlands elftal. ,,In onze samenwerking met migrerende werknemers en in wat we hebben gezien in constructies die verband houden met het WK, bieden de normen van het Hoogste Comité een hoger beschermingsniveau dan het industrieniveau voor het werk aan die projecten. Helaas, op enkele uitzonderingen na, wordt dezelfde waakzaamheid niet getoond buiten de WK-sites. Werkgevers blijven, vaak ongestraft, de wet tarten en de mensenrechten van migrerende werknemers schenden. Nu het toernooi nadert, is vooruitgang op het gebied van de universele mensenrechtenstandaard urgent geworden”, aldus Ambet E. Yuson, General Secretary van BWI.

Statement

Bij de start van de WK-kwalificatiereeks heeft het Nederlands elftal op het veld een statement gemaakt voor veranderingen in WK-gastland Qatar door shirts te dragen met de tekst ‘Football Supports Change’. Dit werd overgenomen door de nationale teams van België en Denemarken. Hierna werd ‘Football Supports Change’ de titel van alle activiteiten van de KNVB die gericht zijn op het verbeteren van de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar. Deze zijn HIER na te lezen.

Lees verder