Jong OranjeLeeuwinnen halen uit tegen leeftijdgenoten van België

Op sportpark De Kranenhof in Escharen was het team van de Jong OranjeLeeuwinnen flink op schot tegen België: 6-0. In twee treffers had ADO Den Haag-speelster Jamie Ravensbergen een belangrijk aandeel.  

Foto’s: Eric de Wit

Tot aan de zestien zag coach Stefan Hoogsteder Jong OranjeLeeuwinnen in eerdere duels tegen Noorwegen en Engeland bij vlagen zeer behoorlijk voetballen. Maar in de laatste fase ging het te vaak mis. Na drie duels had Jong OranjeLeeuwinnen pas een keer gescoord. Het resulteerde in twee gelijke spelen tegen Portugal en Noorwegen en een onnodige nederlaag tegen Engeland vier dagen geleden.

Het verschil met de wedstrijd tegen Engeland was dat de speelsters elkaar in de laatste fase nu wel aanvoelden. Na een wat stroef begin ging de Oranjemachine wel draaien. De debuterende PSV-keepster Daniëlle de Jong vond met een razendsnelle spelhervatting Dana Foederer, die vervolgens Ella Peddemors bediende. De speelster van FC Twente bleef koel voor het doel een schoot de bal in de lange hoek: 1-0.

Nog voor rust bouwde Nederland de voorsprong uit naar 3-0. En bij beide doelpunten waren de intenties nu wel op elkaar afgestemd waren. Twee keer maakte ADO Den Haag-speelster Jamie Ravensbergen de juiste loopactie. Bij de 2-0 gaf zij de voorassist, waarna de bal breed werd gelegd en Joelle Smits kon binnentikken. Vlak voor de pauze maakte Ravensbergen ruimte voor Ashleigh Weerden die kon indribbelen. Via de Belgische keepster kwam de bal voor de voeten Nikita Tromp die geen moment twijfelde: 3-0.

In de tweede helft gaf Nederland de tegenstander geen kans. België werd geen moment gevaarlijk. En Jong OranjeLeeuwinnen bleef gretig, hongerig naar meer goals. Dana Foederer was attent op het moment, dat België een corner niet goed wegwerkte en de 5-0 kwam op naam van centrale verdediger Samantha van Diemen toen België opnieuw niet in staat bleek om onder de hoge druk uit te voetballen. Bij de laatste treffer gaf buitenspeler Charlotte Hulst de bal mee aan de opkomende rechtsback, waarna Chimera Ripa de puntgave voorzet prima afrondde: 6-0.

Coach Stefan Hoogsteder was na afloop zeer te spreken over de progressie die hij in de afgelopen vier wedstrijden heeft waargenomen. ,,Het is een jonge mix van talenten die heel veel in elkaar moeten investeren om zowel op als buiten het veld te groeien als team. Daartoe zijn ze bereid. Dat heb ik onwijs duidelijk gezien. De speelsters weten dat dit de momenten zijn waarop ze zich kunnen onderscheiden”, liet hij weten aan OnsOranje.

Jong OranjeLeeuwinnen komt in 2023 nog vier keer in actie tegen sterke tegenstanders. In februari staan duels tegen Zweden en Frankrijk op het programma. Daarna volgen in april nog interlands tegen Frankrijk en Italië.

(Bron: KNVB Media)

Lees verder