Oefenvoetbal: OranjeLeeuwinnen weer te sterk voor Denemarken

De OranjeLeeuwinnen wonnen dinsdagavond in het stadion van PEC Zwolle met 2-0 van Denemarken. Dominique Janssen en d Delftse Lineth Beerensteyn verzorgden de Nederlandse productie. Naast Beerensteyn, startte ook voormalig ADO Den Haag-speelster Victoria Pelova in de basis.

Foto’s: Eric de Wit

De formatie van coach Andries Jonker won vrijdag nog met 4-0 van Costa Rica. In vergelijking met dat duel was het team op vijf plaatsen gewijzigd. Keepster Lize Kop, Aniek Nouwen, Romée Leuchter, Esmee Brugts en Fenna Kalma begonnen nu op de bank. Die posities werden nu ingenomen door Daphne van Domselaar, Sherida Spitse, Lineth Beerensteyn, Lynn Wilms en – terug van weggeweest – Lieke Martens. Opvallend was de positie waar Sherida Spitze speelde. De recordinternational was in het centrum van de defensie geposteerd in het 3-5-2-systeem.

In de openingsfase gebeurde er echter weinig. De wedstrijd speelde zich op het middenveld af, zonder dat beide teams grote kansen creëerden. Het eerste gevaar van Nederland kwam na dertien minuten, toen Martens met een kopbal de Deense doelvrouw Lene Christensen tot een redding dwong na een voorzet vanaf de linkerflank van Victoria Pelova. Daniëlle van de Donk testte Christensen even later met een schot van afstand, maar ook dit was een eenvoudige prooi voor de keepster. Zij was echter kansloos na 26 minuten bij een door Dominique Janssen van richting veranderde vrije trap van Spitse: 1-0.

Misschien dat de openingstreffer de wedstrijd iets open kon breken, want tot het doelpunt had het duel vooral het karakter van een schaakspel, waarin Nederland veelvuldig de bal had, maar in de laatste fase van de aanval vaak vast werd gezet door de Denen. Bij de OranjeLeeuwinnen leek de goal van Janssen het vuurtje in elk geval wat aan te wakkeren. Het enthousiasme nam toe en via Beerensteyn en Van de Donk ontstonden een paar kleine mogelijkheden. Spitse had later pech toen de bal bij een vrije trap op de lat belandde. In de rebound wist Beerensteyn niet te scoren.

Na de pauze keerde Lieke Martens, zoals vooraf aangekondigd, niet terug op het veld. Haar vervangster was Jill Baijings. Ze was al snel dicht bij een treffer, maar haar als voorzet bedoelde bal werd door keepster Christensen nog net tot hoekschop verwerkt. Na tien minuten in het tweede bedrijf kapte Lineth Beerensteyn in de zestien fraai haar tegenspeelster uit en schoof de bal diagonaal langs de grond binnen: 2-0. Emotioneel stak zij haar armen in de lucht, ter nagedachtenis aan haar onlangs overleden moeder. Een emotioneel moment voor de x-speelster van DHC en ADO Den Haag.

Het laatste wapenfeit was voor de Deense ploeg, maar keepster Daphne van Domselaar reageerde attent met de voet en hield haar doel schoon. De 2-0 betekende de tiende overwinning op rij op de Deense ploeg.

(Bron: KNVB Media)

 

Lees verder