Emotionele Jan-Hermen de Bruijn openbaart nieuwe goed bewaarde ADO-geheimen

Jan-Hermen de Bruijn (1954) heeft bij ADO / FC Den Haag heel wat rollen vervuld, zoals programmabladredacteur, brancarddrager, bestuurslid en assistent-manager. Hij was in juli 1979 zelfs enkele slotminuten eerste-elftalspeler, toen er in een oefenwedstrijd bij het Oostenrijkse Austria Klagenfurt geen wisselspelers meer waren en de club van trainer Piet de Visser met tien man verder zou moeten.

De jongste jaren was De Bruijn de ADO-fluisteraar die de vorige (Chinese) eigenaren steeds moest uitleggen wat er zoal niet helemaal goed ging met de nieuwe clubleiding. 2022 was voor hem en zijn familie een, zoals hij dat zelf noemt, rollercoasterjaar.  Jan-Hermen werd, als gevolg van een mislukte herniaoperatie, getroffen door een dwarslaesie.


Jan-Hermen de Bruijn tijdens zijn emotionele speech.

Maar terwijl hij in het HAGA Ziekenhuis vocht tegen de gevolgen van  verlammingsverschijnselen, ging opeens het licht weer schijnen toen in een ander Haags ziekenhuis kleinzoon Felix werd geboren. Jan-Hermen: ,,Felix betekent ‘Gelukbrenger’ en dat deed hij ook. Ik leerde te leven met die dwarslaesie. Aan de ene kant is het een vreselijk idee om te beseffen dat ik nooit meer in staat zal zijn tot een groot aantal simpele handelingen. Maar aan de andere kant is het leven nog steeds meer dan waard geleefd te worden.”

Inspiratie

Jan-Hermen kreeg ook weer inspiratie om creatief aan de gang te gaan. Nadat hij in 2019 het boek Cruijff, Happel, Mansveld en Maradona had geschreven, verscheen nu deel 2 van zijn ‘Goed bewaarde ADO-geheimen’, getiteld: Jol, Berg, Haak en Holland Sport. Hierin beschrijft hij onder meer de transfer van Martin Jol in 1978, van FC Den Haag naar Bayern München, die letterlijk werd betaald met een tas vol Duitse Marken. In hetzelfde boek een fraai verhaal over de komst in 1969 van de Noor Harald Berg, volgens velen de beste ADO-voetballer ooit. Zeer bijzonder is het verhaal over Guus Haak, dat rijkelijk is geïllustreerd met authentiek materiaal uit de plakboeken van het fameuze, inmiddels 85-jarige Haagse voetbalicoon. Ten slotte in het nieuwe boek van Jan-Hermen de Bruijn een zeer gedetailleerde uitleg over de hoofdrol die Hagenaars speelden bij het ontstaan van het profvoetbal in Nederland én hoe het mogelijk was dat ADO’s rivaal Holland Sport in 1955 werd ingeloot bij de eerste Europa Cup I, de voorloper van de Champions League.


Bij de foto: Achter Jan-Hermen de Bruijn vanaf links: Martin Jol, Ed Slier (Northside supportersvereniging), Marc Klaui (ADOfans.nl), Ruud Albrecht (Supportersvereniging Haagse Bluf), Chris Willemsen (uitgever), eregast Dick Schneider (ruim 10 jaar Eredivisie en Oranje-international) en Guus Haak.

​Onlangs werd het boek ten doop gehouden bij het sfeervolle Italiaanse restaurant Pavarotti op Kijkduin. Zo’n zeventig genodigden met een hoog ADO- en FC Den Haag-gehalte waren erbij en werden vooral geraakt door de emotionele speech van Jan-Hermen de Bruijn, die ook een boekje open deed over (de leiding van) de huidige profvoetbalclub die in het Bingoal Stadion huist. De eerste exemplaren van het boek werden uitgereikt aan Martin Jol en Guus Haak. Het boek is te koop of te bestellen via de boekhandel en de Haagse uitgeverij Nederlandse Sportboeken Club (www.nscboeken.nl) en kost 20,- euro.

Lees verder