Hart voor Den Haag wil spoeddebat over rampscenario ‘omvallen clubs’

Raadslid Coen Bom (foto) van Hart voor Den Haag wil Haags noodplan sport: “Energiecrisis mag onze sportclubs niet verwoesten.” Als er geen extra steun voor de stijgende energiekosten bij voetbalverenigingen komt, gaan vele amateurclubs omvallen.

Coen Bom stuurt ter informatie het artikel mee, dat Haaglanden Voetbal donderdag op haar website heeft geplaatst. Maar ook andere sportclubs luiden de noodklok. Op 28 november staat in de Tweede Kamer het sportdebat op de agenda, waar er over de sportbegroting voor 2023 wordt beslist.

Haags noodplan

,,Maar we moeten niet alleen kijken wat daar gebeurt, we moeten zélf als stad, die zegt sport hoog in het vaandel te hebben staan, ook wat doen,” aldus Hart voor Den Haag raadslid Coen Bom die bij sportwethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) een te afwachtende houding ziet. ,,Hij moet nu op de bühne staan en met een Haags noodplan sport komen, anders is het over en sluiten omdat clubs de torenhoge energierekeningen niet meer kunnen betalen. De doodsteek voor het verenigingsleven. De vereniging die verdwijnt komt nooit meer terug.”

Verenigingsleven

Hart voor Den Haag vindt het verenigingsleven niet alleen belangrijk voor de sport, maar de maatschappij als geheel. ,,De sportclub zorgt niet alleen voor voetbal, maar heeft een veel omvattender rol in onze stad. Zij zijn een maatschappelijk centrum en voorkomen extra kosten op langere termijn, bijvoorbeeld op het gebied van sociale voegende, gezondheidszorg of het jeugdwerk.”

Hart voor Den Haag heeft het debat inmiddels aangevraagd.

Lees verder