Zaterdag 2E: HVC’10 vindt zichzelf terug in Delft

Na afloop van de wedstrijd Full Speed tegen HVC’10 werd de speler van de week Jaydan Takats door de voorzitter in het zonnetje gezet. Hij passeerde met veel meer flair de Hoekse doelman Khalid el Menkouzi dan het teleurstellende eerste elftal van de Delftenaren zelf.

Tekst: Cees van der Pol        |      Foto’s: Alex Pronk

Frank Verhaar, de sympathieke trainer van de thuisclub, verwoordde het na afloop heel simpel: ,,Het enige moment dat we vanmiddag op tijd waren, was het aanvangstijdstip. Daarna waren we steeds te laat bij het met veel inzet spelende HVC’10. Ik had veel meer verwacht van mijn ploeg. Vorige week misten we vijf basisspelers tegen SVC’08, maar vandaag waren we vrijwel volledig. Dan moet je wel meer inzet tonen. Een terechte nederlaag dat wel, maar tegen deze ploeg had dat nooit gemogen.”

Veel meer opgeluchte gezichten waren er dan ook aan Hoekse kant. Eindelijk liet de blauwzwarte brigade zien dat het nog kon voetballen, zoals dat het geval was in de laatste fase van het vorige seizoen. Piet Boon zal daarom moeite genoeg hebben om de man of the match te benoemen, want daar kwamen deze middag veel spelers voor in aanmerking.

Van Oijen versus Van Ooijen

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Marcel van Ekelenburg uit Naaldwijk vloog HVC’10 er gretig op los. Het gaf de thuisclub geen ruimte en die liet zich inderdaad wel heel gemakkelijk afbluffen. Fenomeen Donny van Oijen kreeg geen schijn van kans tegen zijn naamgenoot aan Hoekse kant, Len van Ooijen. Het leek alsof hij nog steeds op vakantie was op Curaçao en hij werd in de 58e minuut dan ook terecht door Verhaar gewisseld voor Michael Bogers.

Dat was direct na de 0-2 van Mitchell Bouwhuis, de nummer tien die de bal maar voor het intikken had na een fluwelen combinatie van Kirill Slutskyy en Jorno Reurink. Het Hoekse middenveld won trouwens vrijwel ieder duel: Jorn Groothuizen speelde weer met de flair van vorig seizoen en Wessel Vijverberg bekroonde een prima partij met het vierde doelpunt, waarbij Kirill Slutskyy iedereen aan zijn laars lapte, de achterlijn opzocht en haalde en de bal volgens het boekje panklaar bij de penaltystip legde voor Vijverberg, die hard en droog in knalde.

Doelman geen lekkere middag

Aanvoerder Reinder Pul had een slechte middag in het Delftse doel, hij kreeg eigenlijk geen moeilijk schot te verwerken en moest vier keer de bal achter hem oprapen. Aan de andere kant kregen spits Samet Mermer en Guillermo Pavia Vidal geen enkele kans tegen het centrale duo Glenn Boon en Kay van den Bos.

De eerste dertig minuten was HVC’10 heer en meester en daarna kwam er een fase waarin Full Speed in het spel terugkwam. Wanneer de schitterende vrije trap van Joey Donkers niet op de kruising was gekomen, waarmee hij de stand op 1-1 zou hebben gebracht, zou alles misschien nog anders hebben kunnen verlopen. Er kwamen daarna een paar opstootjes van driftkikkers en een roepincidentje van de tribune, maar scheidsrechter Van Ekelenburg ging er vrij luchtig mee om. Toch kreeg verdediger Leon Bekenes geel na een te harde tackle op Mitchell Bouwhuis.

Sinterklaas komt aan in Delft

De Delftse onvrede kwam misschien door het sinterklaascadeautje van Full Speed. Na een lichte duw in de rug van rechterspits Dave Kram bij Joey Donkers (De scheids: ,,Voor zo’n overtreding fluit ik niet, je lijkt Lothar Mathäus wel zei ik tegen die nummer vijf, maar die kende hij niet.”) schoof Lesley Dijksman de bal in het eigen doel. Maar de 1-0 voorsprong voor HVC’10 was op dat moment dik verdiend. En met wat meer geluk had Mitchell Bouwhuis de 0-2 al voor rust achter Pul geschoten.

Het hielp echter niets, want als de voorhoede van HVC’10 zoveel ruimte krijgt, is het leed al geschied. Kirill Slutskyy (eindelijk in de gewenste vorm), Jorno Reurink (toch als valse spits nu wel actief en gevaarlijk) en de snelle Dave Kram lieten steeds zien hoe het voetbal door HVC’10 gespeeld kan worden.

De assistent langs de lijn bij Full Speed probeerde zijn ploeg nog te redden, maar bij de uitbraak van Bouwhuis was het meters geen buitenspel en opnieuw liet Van Ekelenburg zich niet foppen. De prima pass op Jorno Reurink werd vallend achter Reinder Pul gekopt. Er waren toen 68 minuten gespeeld en alles was feitelijk gespeeld: Aden Adan en Dajay Sakke (respectievelijk voor Imran Celikoglu en Pierre van Zadelhoff) konden het brandende huis niet meer redden.

Slutskyy rust

Piet Boon kon zijn waardevolle spelers een kwartier voor tijd rust gunnen: Slutskyy en Van den Bos werden gewisseld voor Beau van der Toorn en Jim van Dijk. En hoe makkelijk blijkt dan het voetballen in een draaiend team. Daarvoor was ook Rico Sterrenberg (terug van vijf wedstrijden schorsing) waarmee de Hoekse snelheid op rechts gehandhaafd bleek. Full Speed (Samet Mermer en Lesley Dijksman) reageerden de onvrede op het eigen spel af met onnodige overtredingen die beiden nog geel opleverden.

Van Ekelenburg: ,,Het was een makkie vandaag”

Toch vond de prima leidende (op zijn eigen bekende wijze) scheidsrechter Van Ekelenburg het een makkelijke wedstrijd. Hij had precies negentig minuten gefloten. Had hij maar één minuut eerder naar de kleedkamer gewezen, want nu werd de goed keepende Khalid el Menkouzi van zijn ‘clean sheet’ beroofd. De laatste Delftse voorzet van Joey Donkers namelijk werd door invaller Michael Bogers vallend achter de doelman gekopt. Zo’n doelpunt heet in voetballerskringen voor de statistiek gescoord te zijn.

Piet Boon was na de 1-4 zege een opgelucht man. ,,Ik ben trots op mijn ploeg. We hebben met elkaar van de week om de tafel gezeten; het was natuurlijk vijf voor twaalf. Vanaf de eerste minuut kletsten we er vol op, energierijk en met goed voetbal. Ik zag weer even het oude HVC’10 terug van vorig seizoen.”

Hij blikte met energie vooruit naar de komende wedstrijden, waar Frank Verhaar waarschijnlijk deze week zijn elitetroep op zijn nummer zet.  Voorlopig heeft zijn ploeg al twaalf punten verzameld en ver verwijderd is van de onderste drie. Maar het onderlinge verschil van zes punten kon zijn elftal vanaf de eerste minuut niet waarmaken.

 

Lees verder