Belangenorganisaties: ‘Minister bezorgt sportverenigingen juist méér kopzorgen’

Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) en de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) zijn teleurgesteld dat minister Conny Helder (foto) (Sport) niet meer wil doen voor sportverenigingen die in acute nood komen door de stijgende energieprijzen.

Voor sportclubs die veel energie gebruiken komt er een noodfonds waar zes miljoen euro in zit. Volgens de minister kunnen sportverenigingen ook aanspraak maken op de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb). Maar, waarschuwde zij maandagavond al tijdens de begrotingsbehandeling in de commissie sport: ,,Ik kan geen garantie geven dat iedere sportvereniging de winter overleeft.”

Onvoldoende

Vrijwel alle politieke partijen vinden de voorgestelde steun onvoldoende, net als de belangenorganisaties RVVB en BAV. Ben van Olffen (BAV): ,,De minister lijkt niet bereid om binnen het kabinet te strijden voor meer financiële steun voor verenigingen. Alle fracties in de commissie vinden een noodfonds van zes miljoen euro onvoldoende. Waarom toont juist de minister voor Sport dan zo weinig empathie richting de verenigingen? De TEK-regeling komt er mogelijk pas in maart. Dan moeten clubs nog een aanvraag doen en wachten op het geld. Dat gaat veel te lang duren voor verenigingen. De energierekening moet elke maand betaald worden.”

Omvallen

Volgens Daniël Klijn (RVVB) ziet de minister de urgentie van het probleem niet en heeft zij geen idee hoe groot de druk op verenigingsbestuurders is. ,,De steun die de minister aan de sportverenigingen geeft is onvoldoende. Er staan clubs op omvallen door de stijgende energiekosten en dalende inkomsten. Bovendien zijn de regelingen te complex en tijdrovend voor hardwerkende vrijwillige verenigingsbestuurders. Een betrokken minister voor sport zou de één miljoen vrijwilligers bij sportverenigingen juist nu een hart onder de riem moeten steken. In plaats daarvan bezorgt de minister verenigingsbestuurders nog meer kopzorgen.”

De RVVB en BAV beraden zich op nieuwe acties om de noodzaak voor betere steun voor sportverenigingen te garanderen.

Lees verder