Primeur: Speelronde Vrouwen Eredivisie met louter vrouwelijke scheidsrechters

In speelronde 11 van de Azerion Vrouwen Eredivisie worden alle wedstrijden gefloten door een vrouwelijke scheidsrechter. Bij de wedstrijd Telstar – PSV is er zelfs sprake van een Ladies Only Night, waarbij ook de assistent-scheidsrechters en de vierde official een vrouw zijn. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands voetbal dat een complete speelronde ingevuld wordt door vrouwelijke scheidsrechters.

Het initiatief om de vrouwelijke scheidsrechters op deze manier in de spotlights te zetten past bij de missie van de KNVB om de komende jaren de vrouwelijke afvaardiging binnen het scheidsrechterskorps te verdubbelen. Op dit moment wordt slechts 2% van de wedstrijden in het voetbal gefloten door een vrouw, terwijl iets meer dan 10% van alle voetballers in Nederland vrouw is.

Internationaal

Internationaal gezien beleefden vrouwelijke scheidsrechters onlangs juist een absolute mijlpaal. De 38-jarige Française Stéphanie Frappart schreef op donderdag 1 december geschiedenis door als eerste vrouw een wedstrijd te leiden op een WK. Zij was scheidsrechter bij de interland tussen Costa Rica en Duitsland, een beslissende groepswedstrijd in het toernooi. Tijdens het WK zijn er in totaal 36 scheidsrechters, 69 assistenten en 24 videoscheidsrechters actief. Zes daarvan zijn vrouw: 3 scheidsrechters en 3 assistenten.

Groei

In het jaarverslag over het seizoen 2021-2022 maakte de KNVB op 24 november bekend dat het ledenaantal van de sportbond voor het eerst sinds zeven jaar weer gegroeid is. De 2,1% procent groei is vooral te danken aan de jongste jeugd én aan vrouwen. Het aantal vrouwelijke voetballers groeide in een jaar tijd met 4,9%. Daarmee zijn er nu 169.158 meiden en vrouwen lid van de KNVB. Het totale ledenbestand van de KNVB staat op 1.192.152. De vrouwenafdeling is al jaren de snelst groeiende tak binnen het voetbal.

Stimuleren

Waar meiden en vrouwen dus steeds vaker de voetbalschoenen onderbinden, blijft het aandeel vrouwen binnen het scheidsrechterskorps daarbij achter. De KNVB wil dit graag veranderen. Net als voor jongens is aansluiting bij het scheidsrechterskorps ook voor meiden een mooie kans om leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen. Je leert een wedstrijd in goede banen te leiden en situaties goed aan te voelen waardoor je op het juiste moment kan ingrijpen. Kwaliteiten die niet alleen binnen het voetbalveld, maar ook daarbuiten goed van pas kunnen komen. De KNVB wil amateurclubs in de komende jaren daarom stimuleren om voor de rol van spelbegeleider of scheidsrechter vaker te denken aan moeders, zussen of andere vrouwelijke bekenden van voetballers bij de vereniging. Clubs kunnen in die werving ook extra steun vanuit de bond verwachten.

Speelronde 11 van de Azerion Vrouwen Eredivisie start op donderdag 8 december met ADO Den Haag – Feyenoord. Op vrijdag 9 december worden PEC Zwolle – vv Alkmaar, Telstar – PSV en sc Heerenveen – Excelsior gespeeld en FC Twente –Fortuna Sittard vindt plaats op zondag 11 november. Ajax is vrij in speelronde 11.

De indeling voor de wedstrijden is als volgt:

Donderdag 8 december
ADO Den Haag – Feyenoord
Scheidsrechter: Sterre Bijlsma
Assistent-Scheidsrechter: Olav Lamers
Assistent-Scheidsrechter: Kas van Iersel
Vierde official: Ruben Kooy

Vrijdag 9 december
PEC Zwolle – VV Alkmaar
Scheidsrechter: Wendy Gijsbers
Assistent-Scheidsrechter: Nick Groenbroek
Assistent-Scheidsrechter: Wesley Smit
Vierde official: Milan Rouwenhorst

Telstar – PSV
Scheidsrechter: Lizzy van der Helm 
Assistent-Scheidsrechter: Isabelle van Gilst
Assistent-Scheidsrechter: Eline Leenstra
Vierde official: Manon Plandsoen

sc Heerenveen – Excelsior
Scheidsrechter: Marisca Overtoom
Assistent-Scheidsrechter: Fleur Knevelman
Assistent-Scheidsrechter: Centaine Du Toy van Hees
Vierde official: Demir Guberinic

Zondag 11 november
FC Twente –Fortuna Sittard
Scheidsrechter: Manon Plandsoen (foto)
Assistent-Scheidsrechter: Diana Snoeren
Assistent-Scheidsrechter: Martina Boer
Vierde official: Joey Meuwese

Lees verder