Oranje-jeugdteams spelen finalerondes EK-kwalificatie in 2023 in Nederland

Vandaag (woensdag 7 december) is er in het Zwitserse Nyon geloot voor de finalerondes van de EK-kwalificatie voor de vrouwenteams van onder 19 en onder 17.

Voor Oranje onder 19 leverde dit een loting op in een groep met België, Finland en Bulgarije. Onder 17 treft Finland, Zweden en Wales. Beide EK-kwalificatietoernooien worden in Nederland georganiseerd. De exacte locaties worden op een later moment gecommuniceerd.

Programma’s

De wedstrijden van Onder 19 zijn op woensdag 5 april tegen Bulgarije, zaterdag 8 april tegen België en op dinsdag 11 april wordt het EK-kwalificatietoernooi afgesloten tegen Finland. Onder 17 begint op woensdag 8 maart tegen Wales, vervolgens komt het team op zaterdag 11 maart uit tegen Zweden en Finland is op dinsdag 14 maart de laatste tegenstander van de EK-kwalificatiecyclus. De exacte aftraptijden worden op een later moment bekendgemaakt. Voor de beide teams geldt dat ze eerste in hun groep moeten worden om zich automatisch te plaatsen voor het EK 2023.

Vrouwen onder 19 spelen om kwalificatie voor EK 2023 in België

Vrouwen onder 19 strijdt in de EK-kwalificatiecyclus in een Nations League-format om een ticket voor het EK 2023 in België. In de eerste van twee rondes werd er om promotie en degradatie gestreden in de A en B divisie. In de tweede ronde plaatsen de zeven groepswinnaars in de A-divisie zich, samen met het organiserend land België, voor het EK. Het team dat als vierde eindigt in de A-divisie degradeert naar de B-divisie. Vanuit de B-divisie promoveer je door een eerste plaats te behalen.

België doet ook mee in de A-divisie aan de EK-kwalificatie. Als België haar poule wint, gaat haar EK-ticket naar de op één na beste nummer twee, gemeten over alle groepen. Het EK wordt gehouden van 18 juli tot 20 juli 2023.

EK 2023 in Estland voor Onder 17

Speelsters onder 17 speelt, in eenzelfde Nations League-format als bij de onder 19, om kwalificatie voor het EK 2023 in Estland. In de finaleronde van de A-divisie plaatsen de zeven groepswinnaars en de beste nummer twee, gemeten over de zeven groepen, zich voor het EK.

Organiserend land Estland doet ook mee aan de EK-kwalificatie, maar is al automatisch geplaatst voor het eindtoernooi. Als Estland haar poule wint, gaat haar EK-ticket naar de op één na beste nummer twee, gemeten over alle groepen. Het EK wordt gehouden van 14 mei tot 26 mei 2023.

Lees verder