Aanklager seponeert rode kaart HVC’10-speler Kay van den Bos

Kay van den Bos (foto), de 28-jarige centrale verdediger van HVC’10, kan opgelucht ademhalen. Hij werd zaterdag in de wedstrijd tegen het Haagse HSMH al na een minuut of twintig met een rode kaart van het veld gestuurd.

De jonge scheidsrechter Manon Plandsoen was vóór de wedstrijd in de beide kleedkamers geweest en had aangekondigd een directe rode kaart te geven als een speler op het veld het K-woord zou gebruiken. HVC’10 kwam al snel in de wedstrijd tegen de medekandidaat om de onderste plaatsen op een 0-2 voorsprong.

Fanatiek

Bij een onnodig weggegeven corner ontstond er wat onderlinge onenigheid in het Hoekse team. Hoewel geen aanvoerder strijdt Kay van den Bos altijd heel fanatiek in het veld. Hij riep zijn medespelers op dat ze niet zo moesten lopen k….en. Ja dat is inderdaad een k-woord, maar dit woord werd in een heel andere context gebruikt dan een verwijzing naar een ongeneselijke ziekte, Hij weet als geen ander wat de ziekte inhoudt: zijn vader John, mister Hoekse Boys met meer dan 700 wedstrijden op zijn naam, overleed er enkele jaren geleden aan.

Rode kaart

De scheidsrechter trok een rode kaart en langs de kant, maar ook in het veld, begreep niemand er iets van. Van den Bos probeerde aan de scheidsrechter aan te geven dat het werkwoord in de betekenis van mopperen, zeiken, mekkeren wordt gebruikt. Het was dus ook geen scheldwoord of een bedreiging.

Op het veld hield de jonge scheidsrechter echter voet bij stuk en Kay van den Bos verliet met veel tegenzin uiteindelijk het veld. HMSH  kon niet helemaal profiteren van de overtalsituatie, maar HVC’10 had het daarna wel veel moeilijker dan daarvoor.

Begrip

Na afloop sprak Kay van den Bos met de vrouwelijke scheidsrechter en bracht nogmaals ter sprake dat dit woord met een ‘K’ eigenlijk niets te maken heeft met de ziekte. Hoewel Manon Plandsoen op dat moment wel begrip kon opbrengen voor de situatie en de context, werd de rode kaart wel op het wedstrijdformulier gezet. Daarbij loopt een speler het risico meteen voor een aantal wedstrijden te worden uitgesloten. Dat zou wel erg zwaar gestraft zijn. Zowel aan de kant van de arbiter als aan de spelerskant werd een toelichting bij de rode kaart gegeven. Die bleek nu succesvol, want Kay van den Bos kreeg woensdag via zijn teammanager Leo van Deventer te horen dat de rode kaart geseponeerd werd. Het gevolg is dat de centrale verdediger aanstaande zaterdag gewoon kan meedoen in de strijd tegen middenmoter CION. Waarschijnlijk zal hij nu nóg meer op zijn woorden letten.

(Foto: HVC’10)

Lees verder