Zaterdag 1B: VELO gaat na nipte winst op UVS als koploper winterstop in

Vooraf was al bekend dat dit geen gemakkelijke wedstrijd zou worden. In de eerste helft kreeg VELO al genoeg kansen om de wedstrijd op slot te gooien. Het bleef slechts bij 1-0 en na de gelijkmaker van de Leidenaren was het toch VELO dat nog eenmaal wist te scoren en na negentig minuten de drie punten in de tas kon stoppen.

Tekst: Louis de Letter         |     Foto’s: Theo Verbraeken

Na de eerste nederlaag van vorige week was VELO het aan haar stand verplicht om in deze wedstrijd weer vol gas te gaan. VELO  pakte dan ook duidelijk het initiatief en zette met meerdere aanvallen de defensie van UVS onder grote druk. Succes bleef echter uit, want diverse doelpogingen van meerdere VELO-spelers gingen naast en over het doel of werden gepakt door UVS-doelman Wesley Kerkvliet. Aan de andere kant kon de VELO-defensie onder leiding van doelman Jari Puister de aanvallen van UVS goed weerstaan en konden de Leidenaren ook niet tot scoren komen. Op slag van rust dan toch de verdiende voorsprong voor VELO. De actieve Tony van den IJssel stuurde met een mooie pass Ricky van Mierlo de diepte in en alleen voor de UVS-doelman maakte van Mierlo geen fout en schoot de bal via de binnenkant van de paal binnen: 1-0.

In het begin van de tweede helft was de eerste doelpoging voor UVS, maar de te zachte inzet van Tomas Tavilla werd eenvoudig gestopt door doelman Jari Puister. Na zo’n 56 minuten dan toch de onverwachte gelijkmaker voor UVS via Boy Tetteroo, die de afwachtende houding van Benjamin el Amrani bij een voorzet van Loyd van der Wilden subtiel afstrafte en de bal in het doel prikte: 1-1. UVS probeerde door te drukken maar de Leidse aanvallen werden door de VELO-defensie tijdig onschadelijk gemaakt.

In de 67e minuut was het de thuisclub dat een aanval wel succesvol wist af te ronden. Vanaf de linkerkant bracht topscorer Ricky van Mierlo de bal voor het doel waarna de vrijstaande Joey Kouters zijn team weer op voorsprong bracht: 2-1. Trainer Kevin van der Geest bracht met Lars de Jong, Kenan Schenkeveld, Abel Dries en Bas van Dommelen verse krachten in het veld voor de moegestreden Tony van den IJssel, Joey Kouters, Mo Özdemir en Ricky van Mierlo.

In het laatste kwartier was UVS meer aan de bal, waarbij het gevaar vooral kwam vanaf de linkerkant via Lloyd van der Wilden. Gelukkig voor VELO waren de defensie en ook doelman Jari Puister paraat en leverden die aanvallen geen doelpunten op, al was het wel even schrikken toen Loyd van der Wilden drie minuten voor tijd zijn kopbal na een voorzet van Mart Spierdijk net naast het doel zag gaan. VELO moest nog even doorbijten om de zege veilig te stellen en na het laatste fluitsignaal van de goed leidende arbiter Wolff (22 jaar) kon bij VELO de vlag in top.

Winterkampioen

Met deze mooie en toch wel verdiende overwinning gaat VELO niet alleen als periodekampioen, maar ook als herfst-/winter- en kerstkampioen (doorhalen wat niet van toepassing is) de winterstop in. De competitie wordt hervat op zaterdag 21 januari 2023 met een uitwedstrijd tegen de nummer twee op de ranglijst, Die Haghe.