Tegenvallende herstart ADO Den Haag na WK-onderbreking van ruim twee weken

Na twee en een halve week mocht ADO Den Haag weer aantreden in de Keuken Kampioen Divisie. Nu met een nieuwe trainer op de bank. Dick Advocaat in de plaats van Dirk Kuijt. Het is duidelijk dat Advocaat geen ijzer met handen kan breken en in zo korte tijd met dezelfde groep wonderen kan verrichten. ADO Den Haag stond uit tegen Almere City FC na afloop weer met lege handen.

Tekst: Ton Beije

Advocaat had een aanvallend ingestelde ploeg opgesteld. In de aanval stonden Xander Severina, Malik Sellouki, Mario Bilate en Joël Zwarts geposteerd, met daarachter de ervaren Gregor Breinburg en Ricardo Kishna. Voor Sellouki was het zijn debuut in een competitieduel.

Opluchting

Bijna stond de Haagse ploeg, net als diverse malen eerder dit seizoen, alweer heel snel op achterstand. Alias Alhaft kreeg in de eerste minuut al een dot van een kans om Almere aan een voorsprong te helpen, maar alleen voor doelman Hugo Wentges schoof hij de bal tot opluchting van de Haagse bank naast. Daarna trok ADO Den Haag het initiatief naar zich toe en dat werd al na dertien minuten beloond. Mario Bilate bracht de bal bij Xander Severina. Hij was niet zelfzuchtig en zag Malik Sellouki in een betere positie staan. Sellouki kapte zijn man uit en zette ADO Den Haag op een 0-1 voorsprong.

Lat

Die openingstreffer gaf de ploeg duidelijk een boost. Even later leek Severina voor een verdubbeling van de marge te zorgen, maar doelman Nordin Bakker redde met de voet. Daarna had Ricardo Kishna pech, want zijn sublieme vrije trap recht voor het doel, spatte op de lat uiteen. Met nog zeven minuten op de klok in de eerste helft, kwam de thuisploeg zomaar langszij. Doelman Hugo Wentges maakte hands net buiten de zestien vlak bij de achterlijn. Uit die vrije trap van ex-ADO-speler Lance Duijvestijn kon Jeredy Hilterman geheel vrijstaand simpel de gelijkmaker binnenkoppen: 1-1. Met die domper voor de bezoekers konden beide teams aan de thee.

Cadeau

Trainer Dick Advocaat bracht geen wijziging aan in de rust, terwijl zijn collega Alex Pastoor wel twee verse krachten binnen de lijnen bracht met Thomas Poll en Danny Post. Nu was het de thuisploeg die het initiatief naar zich toe trok. Al binnen acht minuten kreeg Almere van scheidsrechter Van der Eijk een strafschop cadeau na een ‘gewoon’ duel tussen Tyrese Asante en Lance Duijvestijn. Hilterman zag vervolgens dat gerechtigheid nog bestaat en doelman Wentges zijn elfmetertrap stopte. Een kleine tien minuten later ging de bal bij ADO Den Haag weer op de stip. Nu was er geen discussie over die beslissing. Daryl Werker sloeg de bal als een doelman over de lat. Hands en een rode prent voor Werker. Duijvestijn schoot nu de bal wel raak en stuurde Wentges de verkeerde hoek in: 2-1.

Blessure

Het werd er voor ADO Den Haag niet gemakkelijker op, om met tien man de achterstand ongedaan te maken. Jeredy Hilterman scoorde met nog zo’n twintig minuten op de klok de 3-1 en het duel was eigenlijk wel gespeeld. Doelman Wentges moest nog geblesseerd het veld verlaten en zijn plek tussen de palen werd overgenomen door Luuk Koopmans. In de blessuretijd moest Koopmans zich nog gewonnen geven bij een inzet van Alvaro Pena Herrero: 4-1.

ADO Den Haag krijgt vrijdagavond in het eigen stadion nog de kans om met een overwinning de dramatisch verlopen eerste seizoenhelft af te sluiten met een overwinning. Dan komt TOP Oss op bezoek.