Koningsspelen bieden kansen voor amateurverenigingen

Elk jaar doen zo’n 6.400 basisscholen (bijna 1,3 miljoen kinderen) mee aan de Koningsspelen. Zij genieten op deze manier van een sportief Oranjefeest. Voor amateurverenigingen zijn er deze dag(en) volop kansen om kinderen (en hun ouders) kennis te laten maken met hun activiteiten en accommodatie en op deze manier nieuwe leden te werven.

De elfde editie van de Koningsspelen vindt plaats op donderdag 20 april en vrijdag 21 april 2023. Er is eenmalig gekozen voor twee data, omdat het Suikerfeest op 21 april valt. Scholen kiezen daarom zelf de dag die het beste bij hen past.

Rol amateurverenigingen

Veel scholen geven aan ondersteuning te kunnen gebruiken bij het sportieve gedeelte van deze dag. En daar ligt een kans voor de verenigingen. Zij kunnen helpen en zo niet alleen in contact komen met scholen, maar ook met veel nieuwe kinderen. Zij maken kennis met voetbal als sport, waardoor zij enthousiast worden en daarna mogelijk lid worden van de vereniging.

Samenwerking

Daarnaast is een samenwerking met de lokale basisschool aan te raden. Op deze school of scholen zitten potentiële nieuwe leden. Naast de Koningsspelen kun je als vereniging ook samenwerken met een school door je sportpark ter beschikking te stellen voor de gymlessen, KNVB Schoolvoetbal aan te bieden en eventueel gymlessen of voetbalclinics te organiseren tijdens of na school. In deze samenwerking kan de gemeente, via een buurtsportcoach, ook een actieve rol spelen.

Oranjefestival

Een logische activiteit voor de Koningsspelen is het organiseren van een Oranjefestival. Een Oranjefestival is specifiek bedoeld voor jongens en meiden die nog geen lid zijn van een vereniging, om samen met kinderen die dat wel zijn te gaan voetballen ‘als Oranje’. En dat past uiteraard weer helemaal bij Koningsdag.

Ondersteuning verenigingen    

Elke vereniging die een Oranjefestival organiseert, kan rekenen op een brede ondersteuning door de KNVB met handleidingen, spelprogramma’s en promotiematerialen.

Aanmelden

Geïnteresseerde verenigingen kunnen zich HIER voor 11 januari 2023 aanmelden voor de Koningsspelen. Na deze datum kunnen ook scholen zich inschrijven, via het lokale aanbod een voetbalvereniging vinden en zo een ‘koningsmatch’ maken.

Meer informatie is voor verenigingen, waaronder een stappenplan voor sportaanbieders, te vinden via de website van Koningsspelen.

(Bron: KNVB Media)

 

Lees verder