Warming-up Divisie 1: Giovanni Franken: ,,Houden rekening met tactische variant PEC Zwolle”

Vandaag staat de laatste competitiewedstrijd voor ADO Den Haag O21 van dit jaar op het programma. De tegenstander is PEC Zwolle O21 op het terrein van Be Quick’28. Hoewel de thuisclub achter de schermen nog bezig is om de wedstrijd in het stadion te laten spelen.

Tekst: Glenn Duijzer

Waar ADO O21 strijd tegen degradatie, heeft PEC Zwolle O21 de punten nodig om kampioen te worden. FC Groningen O21 ligt namelijk op de loer met twee punten achterstand. Voor de ploeg van trainer Giovanni Franken (foto) telt dat het een beter resultaat moet behalen dan Willem II O21. Die staan namelijk weer één punt achter de Hagenaars.

Om de strijd voor de degradatie compleet te maken, ook Almere City O21 is nog niet veilig. Bij een overwinning van zowel ADO O21 als ook Willem II O21 komt de ploeg uit Almere nog in gevaar. Dan moet die ploeg wel de thuiswedstrijd tegen Willem II O21 met 0-6 verliezen. Zie voor de juiste stand, onderaan het bericht. Een vooruitblik met trainer Giovanni Franken.

PEC Zwolle O21 uit, de ‘Moeder der wedstrijden’ voor ADO Den Haag O21?

,,Tsja, de ‘Do or Die’ wedstrijd. D’r op of d’r onder. Dat denk ik wel.”

Hebben jullie hier ook op getraind?

,,Nee, het weer liet het deze week niet toe. We hebben heel weinig kunnen trainen. We hebben maandag getraind en dinsdag en donderdag niet kunnen trainen.”

Dat is niet de meest ideale voorbereiding op deze belangrijke wedstrijd?

,,Dat is het zeker niet. We zijn dinsdag wel even op het veld geweest maar dat was gewoon te gevaarlijk.”

Er liggen diverse wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie al van het programma af, hou jij rekening met het feit dat wedstrijd afgelast kan worden?

,,Ik denk dat het een mogelijkheid is. Ik wil wel verantwoord kunnen spelen voor de veiligheid van de spelers. Voor ons trainers maakt het niet uit, wij staan toch langs de lijn. De spelers moeten het op het veld doen. Veiligheid is daarbij voor mij het belangrijkste. Ik wil niet hebben dat onze spelers iets afscheuren of breken omdat wij zo nodig moeten spelen. Maar vooralsnog gaan wij ervanuit dat de wedstrijd door gaat. Zoals je al zei, het is voor ons ‘De Moeder der wedstrijden’, maar dat is het voor PEC O21 ook. Die kunnen namelijk nog kampioen worden.”

Maar als Almere O21 bij rust al met 4-0 voor staat is er voor ADO O21 ook niets aan de hand.

,,Dat is het, want Willem II O21 moet wel hun wedstrijd winnen. Ze hebben alleen iets aan een overwinning, want bij een gelijkspel is het doelsaldo in ons voordeel. Willem II O21 moet echt winnen bij Almere O21 om iets te behalen, maar Almere speelt thuis en die zijn ook nog niet veilig. Want als Willem II O21 met 6-0 wint, gaan ze Almere O21 weer voorbij. Als wij dan winnen bij PEC O21, dan kan Almere O21 zelfs nog degraderen.”

Werkt dat feit in het voordeel van jouw ploeg?

,,Gelukkig wel, want als Almere O21 al vrij van degradatiegevaarlijk zou zijn geweest, dan was ik een stuk zenuwachtiger geweest. Niet dat ik nu niet zenuwachtig ben. Niemand wil een degradatie achter zijn naam hebben staan. Het interesseert niemand op welke wijze die tot stand is gekomen, alleen dat je gedegradeerd bent. We willen als groep ook de degradatie voorkomen.”

Als ik de media lees waarin Advocaat aangeeft dat hij met Beristain gaat praten over het verdere seizoen, opleiden of voor promotie gaan. Hou jij dan direct rekening met het feit dat je na de jaarwisseling een flink aantal spelers erbij krijgt?

,,Daar hou ik zeker rekening, de eerste schifting is al gemaakt en ik verwacht dat hij duidelijk voor presteren gaat en dan zullen er nog een aantal spelers aangetrokken gaan worden. Ik kan mij voorstellen dat de spelers die nu al niet bij de eerste selectie zitten, gaan afvallen. Daar zitten best wel een aantal spelers bij, die nog voor de O21 mogen uitkomen. Ik heb nu al 25 spelers tot mijn beschikking en dan zitten de geblesseerde er nog niet bij. Dan zit ik op 30 man.”

Je hebt ongetwijfeld de beelden van PEC O21 gezien, waar liggen de kansen voor AOD O21?

,,Dat waren verrassende beelden. De oefenwedstrijd tegen Cambuur O21 die PEC O21 verloor. Toen speelde PEC O21 een variant zoals wij thuis tegen PEC O21 speelde. Dat was met de punt naar achter. De trainer gaf ons na afloop nog de complimenten voor die speelstijl. Ik weet niet of dit hem geïnspireerd heeft, maar bij ons speelde hij een klassieke 4-3-3 met buitenspelers. Het kan ook zo zijn dat ze, nu ze zo dicht bij het kampioenschap zijn, dat hij meer verdedigende zekerheden inbouwt. Ik vond in die thuiswedstrijd dat PEC O21 juist leuk speelde. Het was nu in een oefenwedstrijd, dus ik weet niet zeker hoe ze gaan spelen. We houden in ieder geval rekening met een tactische variant van PEC O21.”

De stand ziet er nu als volgt uit:

PEC Zwolle O21 13-30 (+21)
Feyenoord O21 14-29 (+22)
FC Groningen O21 13-28 (+26)
De Graafschap O21 13-19 (0)
Almere City FC 13-13 (-3)
ADO Den Haag O21 13-11 (-12)
Willem II O21 13-10 (-15)
FC Emmen O21 14-7 (-39)

Het programma voor zaterdag 17 december ziet er als volgt uit:

Feyenoord O21 – FC Emmen O21 3-1 (16/12) 3-1
FC Groningen O21 – De Graafschap O21
Almere City O21 – Willem II O21
PEC Zwolle O21 – ADO Den Haag O21

Lees verder