Sir Winston Cup: Westlandia (zon) tegen VELO haalt einde niet

In de eerste ronde van het Haaglanden Voetbal Toernooi om de Sir Winston Cup speelde VELO, koploper in de eerste klasse, op de Hoge Bomen in Naaldwijk tegen de zondagselectie van Westlandia, dat één klasse hoger acteert. Tot de tachtigste minuut en een 1-2 voorsprong voor VELO veel strijd om de winst met een toch wel onverwacht voortijdig einde.

Tekst: Louis de Letter          |     Foto’s: Theo Verbraeken

Beide teams willen in dit toernooi natuurlijk zover mogelijk komen en gingen dan ook voortvarend van start. Westlandia in het begin wel meer aan de bal, maar na zeventien minuten kwam juist VELO na een mooie aanval vanaf de linkerkant op voorsprong. Op een assist van Tony van den IJssel zag Joey Kouters, ter hoogte van de tweede paal met een strak diagonaal schot de bal in de verre hoek verdwijnen: 0-1. Westlandia kwam terug in de wedstrijd, maar doelpogingen van Hidde van der Arend, Dinand Kuhn en Kai Verbeek gingen naast en over het doel of werden gestopt door VELO-doelman Jari Puister. Ook VELO was gevaarlijk met enkele aanvallen, maar bij Rick Das, Joey Kouters en Tony van den IJssel stond het vizier ook niet op scherp.

In het begin van de tweede helft, met bij de Wateringers Delano Vogel in de plaats van Gino van de Water, wist VELO de voorsprong zelfs te vergroten. De diep gestuurde Tony van den IJssel zag zijn inzet via een kluts met Westlandia-doelman Jordie van Leeuwen langzaam in het doel verdwijnen: 0-2. VELO kreeg daarna via Joey Kouters een kans om nog meer afstand te nemen, maar zijn inzet ging over het doel. Namens de gastheren werd een inzet van Peter Cedeno gestopt door Jari Puister. Rond de zestigste minuut werd Ricky van Mierlo, bij een voorzet van Joey Kouters, gevloerd in de zestienmeter, maar scheidsrechter Stanley van Lith zag daar geen strafschop in.

Westlandia was het aan haar stand verplicht om iets te doen aan deze achterstand en zette VELO dan ook meer onder druk. Er kwamen ook de nodige doelpogingen, maar schoten op doel werden geblokt, gingen naast en over het doel en als laatste staat er altijd nog doelman Jari Puister om treffers te voorkomen. Bij VELO kwamen met Lars van Winden en Kenan Schenkeveld verse krachten in het veld voor Joey Kouters en Rick Das. In de zeventigste minuut had de bij Westlandia ingevallen Jeremy van Unen wel snel succes toen hij een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied langs de muur laag in de hoek schoot: 1-2. Westlandia rook de gelijkmaker, maar moest ook waakzaam zijn bij counters van VELO via onder meer Ricky van Mierlo, diep gestuurd door Lars de Jong, die zijn inzet maar net over het doel zag gaan.

De wedstrijd kreeg echter zo’n tien minuten voor tijd een ongewenste wending toen scheidsrechter van Lith – hij floot zeker niet zijn beste wedstrijd – het nodig vond om de wedstrijd te staken. De aanleiding was eigenlijk een bal van dichtbij in de onderbuik (netjes uitgedrukt) van Tony van den IJssel. De scheidsrechter floot echter niet af voor een noodzakelijke verzorging en ook Westlandia speelde helaas gewoon door. VELO wilde de aanval van Westlandia onderbreken en bij het duel om de bal met meerdere spelers ontstond er enig duw- en trekwerk waarna de scheidsrechter affloot, naar de kleedkamer vertrok en ondanks een poging van beide aanvoerders de wedstrijd niet meer wilde hervatten. Jammer dat deze wedstrijd bij een 1-2 voorsprong voor VELO op deze manier moest eindigen.

Dit was de laatste wedstrijd van dit jaar voor beide teams, de winterstop begint. Begin januari gaat de VELO-selectie op trainingskamp naar Gran Canaria als voorbereiding op de hervatting van de competitie op zaterdag 21 januari. De week ervoor, zaterdag 14 januari, speelt VELO voor de Flynth Westland Cup tegen plaatsgenoot KMD, een echte Wateringse derby. Ook Westlandia gaat op trainingskamp begin januari en trekt naar het Zuid-Spaanse Torremolinos.