Frank van Mil (nieuw in KNVB ledenraad): ,,Durven met nieuwe ogen naar voetbal te kijken”

De 53-jarige Frank van Mil (foto) is in kieskring 23 (Haaglanden) het nieuwe lid in de KNVB Ledenraad. Hij sport zelf nog graag. ,,Ik speel padel, zit regelmatig op de racefiets en loop mijn rondjes om lekker fit te blijven.”

Van Mil, voorzitter van zaterdag eersteklasser sv Den Hoorn, stelt zich voor: ,,Na dertig jaar actief te zijn geweest in de tuinbouwsector in het Westland, waar ik onder andere vijftien jaar lang een strategisch marketingadvies- en organisatiebureau heb gerund, ben ik afgelopen januari teruggetreden, mijn aandelen verkocht en heb ik mijn eerste schreden in de sportwereld gezet. De afgelopen acht maanden ben ik een sportopleiding gaan volgen het Sports Leadership Programm (SLP) aan de UvA. Dit programma is ontwikkeld voor ambitieuze leidinggevenden die werkzaam zijn in de sport, topsport hebben bedreven of in de sportwereld willen stappen, zoals ik.”

Impact

,,Hier heb ik veel geleerd over topsport, maatschappelijke impact van sport, politiek, sport en commercie, maar heb ik ook mijn eigen persoonlijke leiderschapskwaliteiten leren herontdekken”, gaat Van Mil verder. ,,Daarnaast was het ideaal om mijn netwerk in de sport (vooral voetbalwereld) verder uit te bouwen.”

sv Den Hoorn

De voetbalsport is hem niet onbekend. ,,Ik mijn hele jeugd gevoetbald bij mijn cluppie in Den Hoorn (Midden Delfland), de plaatselijke SV. Nadat ik zelf lange tijd selectievoetbal had gespeeld, vond ik het vanaf 2000 tijd worden om iets terug te doen en ben ik een plekje gaan innemen in het bestuur van deze club, die sinds de verhuizing uit de dorpskern in 2006 inmiddels is gegroeid naar 1.450 leden. Sinds 2019 mag ik voorzitter zijn. Naast onze jongens en herenafdeling hebben we een grote meidenafdeling (O13, O15, O17 en vrouwen), zijn we gestart met het Gelijke Kansen-project van de KNVB in onze jongste jeugd en zijn we heel actief op het vlak van fysieke leergang middels het Athletic Skills Model voor jeugd van O10, 11 en 12 met zelf opgeleide trainers hiervoor.”

Ervaring

Voordat Van Mil voorzitter werd van sv Den Hoorn, had hij zitting in diverse commissies. ,,Ik ben lange tijd actief geweest in de sponsorcommissie en hierna in de voetbaltechnische commissie. Het allermooiste is nog altijd om op zaterdagochtend (vroeg) lekker over het sportpark te lopen en al die kleintjes met vaders, moeders, begeleiders te zien rondhuppelen en heerlijk tegen een balletje zien schoppen. Wetende dat dit alleen maar kan met heel veel goedwillende mensen die dit elke dag weer mogelijk maken. Dat maakt me altijd weer gelukkig en trots. Vast wel herkenbaar.”

Betrokkenheid

Naast de voetbalclub sv Den Hoorn onderhoudt Van Mil contacten met de wethouder van sport van de gemeente Midden-Delfland en is betrokken bij het Sportakkoord van die gemeente. Waarom heeft hij zich kandidaat gesteld voor de Ledenraad van de KNVB? Van Mil: ,,Ik merk dat ik mede door mijn opleiding (zie hierboven) nog breder geïnteresseerd ben geraakt in sport en de maatschappij. Ik kijk vanuit mijn bedrijfsactiviteiten (strategisch) altijd al graag naar de toekomst en vind dat ook zeer boeiend om te bedenken hoe de toekomst van de amateurverenigingen en de voetbalsport in het algemeen eruit gaat zien. Hier zet ik me graag voor in om dat zo goed mogelijk te doen voor het voetbal in mijn kiesdistrict en voor het gehele (amateur)voetbal in Nederland. Ik verwacht dat het met dit soort functies niet anders is als bij het voorzitterschap van een vereniging, namelijk dat je je volledig inzet of je moet het niet doen. Wat ervoor aan tijd gevraagd wordt, daar zet je je voor in. En als iets aandacht moet krijgen dan moet je niet wachten tot morgen.”

KNVB Strategisch Plan

Het KNVB Strategisch Plan 2022 – 2026. Wat vindt Van Mil het belangrijkste aan dit plan en waarom? ,,Het belangrijkste aan het strategisch plan van de KNVB zijn wat mij betreft: 1. Amateurclubs toekomstbestendig, 2. zichtbare maatschappelijke impact en 3. meer voetballers. Bij 1 een goede opbouw en organisatie van belang. Wordt het met vrijwilligers of hebben we ook professionals nodig? Bij 2. Je kunt onze maatschappelijke impact niet meer wegdenken uit de samenleving, maar hoe kunnen we de positieve kracht van voetbal samen met de politiek nog beter voor het voetlicht krijgen en bij 3. denk ik aan inclusie, meer vrouwen, andere doelgroepen, andere voetbalvormen, etc. Voetbal is een sport met een grote historie, maar we moeten durven om hier ook met nieuwe ogen naar te kijken.”

(Foto: KNVB Media)

Lees verder