KNVB handelt snel met binnenhalen assistent-coach OranjeLeeuwinnen

Janneke Bijl (foto) sluit per direct aan als assistent-bondscoach bij de technische staf van de OranjeLeeuwinnen. Daarmee is zij de opvolgster van Jessica Torny, die deze week bekend maakte met ingang van januari over te stappen als hoofdcoach bij de vrouwen van Feyenoord.

De 37-jarige Janneke Bijl beschikt over het UEFA-diploma A en is sinds 2019 in dienst bij de KNVB, waar ze werkzaam was als coach van Meiden onder 16 en Vrouwen onder 19. Voor haar komst naar  de KNVB was Bijl drie jaar lang hoofdtrainer van Saestum uit Zeist, dat uitkomt in de landelijke Topklasse. Met dat team werd ze in 2018 landskampioen.

Speelster

Als speelster begon Bijl haar carrière bij LRC Leerdam. Daarna kwam zij achtereenvolgens uit voor Saestum (meerdere landstitels en bekerwinnaar), FC Twente, FC Utrecht en PSV/FC Eindhoven. Bijl heeft vier interlands bij de OranjeLeeuwinnen en 32 interlands bij de Nederlandse jeugdteams op haar naam staan, maar maakte door blessureleed al op haar negenentwintigste de overstap naar het trainersvak.

Bekend

Bondscoach Andries Jonker op de KNVB-site over zijn nieuwe assistent: ,,Ik ben heel blij dat Janneke onze technische staf komt versterken. Ik ken haar al heel lang en ze heeft zich in mijn ogen ontwikkeld tot een nu al prima trainster.  Zij heeft ons de afgelopen maanden tweemaal in een UEFA Window als vervangend assistent-bondscoach ondersteund, waardoor de staf en speelsters al bekend met haar zijn. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ze deze rol heel goed gaat invullen.”

Trots

Janneke Bijl zelf laat op de KNVB-site weten: ,,Ik ben enorm trots dat ik mijn loopbaan als trainer kan voortzetten bij de OranjeLeeuwinnen, de absolute top van het vrouwenvoetbal en ik kijk er naar uit om in het nieuwe jaar vol enthousiasme aan de voorbereiding op het WK te beginnen.”

WK 2023

Het WK vindt van 20 juli tot en met 20 augustus 2023 plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Voor Oranje, dat alle groepswedstrijden in Nieuw-Zeeland zal spelen, begint het toernooi op zondag 23 juli tegen Kameroen, Thailand of Portugal die nog play-offs moeten spelen voor een plek op het WK. Op donderdag 27 juli treft Nederland de Verenigde Staten in Wellington en de derde groepswedstrijd is op dinsdag 1 augustus in Dunedin tegen Vietnam.

(Foto: Orange Pictures)

Lees verder