Mark Schuur (TOGB, straks KNVB): ,,Deze uitdaging kon ik niet laten lopen”

Mark Schuur (foto) was actief bij de jeugd van Westlandia, kreeg een uitstekende kans zich op een hoger niveau te presenteren bij TOGB. Werd met die ploeg kampioen in de Hoofdklasse (nu Vierde Divisie) en komt dit seizoen uit in de Derde Divisie. Zijn nieuwe uitdaging ligt bij de KNVB, waar hij fulltime aan de slag gaat bij de Academie.

Tekst: Ton Beije

Nieuw in de Derde Divisie doet TOGB het tot nu toe zeker niet slecht door met een achtste plaats 2023 in te stappen. Toch weet Mark Schuur dat de ploeg nog moet groeien. ,,Ik kijk terug op een wisselvallige eerste seizoenshelft, waar de ploeg echt heeft moeten wennen aan spelen op het niveau van de Derde Divisie. Waarbij echt duidelijk werd voor de ploeg dat als je kansen creëert, je deze ook moet verzilveren en dat je als team heel zakelijk moet voetballen. De groep is jong en daar zitten heel veel voordelen aan, maar er is ook gogme nodig op dit niveau. En daarin zal de spelersgroep stappen moeten maken.”

Realistisch

Schuur is realistisch over de huidige positie op de ranglijst, maar weet ook dat het er meer hadden kunnen zijn. ,,Wij vinden de huidige positie een terechte plaats, maar als ik realistisch kijk, dan hebben wij denk ik een punt of vijf te weinig. En dan neem ik alles in ogenschouw, de wedstrijd tegen Hercules die wij winnen, wel op een gelukkige wijze en de wedstrijden die wij in de laatste minuten hebben weggegeven, zowel met een gelijkspel als verlies.” Zijn verwachting voor het tweede deel van de competitie? ,,Ik verwacht van ons team, dat wij in het linkerrijtje kunnen en willen eindigen. Dit is ook onze doelstelling.”

Twaalfde man

Over belangstelling bij TOGB heeft Mark Schuur en zijn ploeg niets te klagen. ,,Vorig seizoen – zeker de tweede seizoenshelft – was het erg druk op TOGB met publiek. En ook dit seizoen is het goed druk op TOGB, zeker met de komst van de twee nieuwe tribunes, wat het complex echt mooi maakt. Daarbij is de “twaalfde man” van TOGB altijd van de partij zowel thuis als uit.”

Ook Schuur kijkt met gemengde gevoelens terug op de voor veel voetballers vervelende Coronatijd. ,,Het is nu echt heerlijk, gewoon lekker trainen en spelen zonder restricties.  Wij hebben vorig seizoen voor de winterstop nog drie weken om half zes ’s morgens getraind. Dat was wel heel leuk om te doen, het gehele team was aanwezig.”

Voorbereiding

Als voorbereiding op het tweede competitiedeel begint Mark Schuur op 3 januari met trainen. ,,Op 5 januari vertrekken wij naar Malaga voor een trainingskamp tot en met 9 januari. Wij spelen daar twee wedstrijden, tegen Spakenburg en Rohda Raalte, en werken daar ook drie trainingen af.”

Nieuwe uitdaging

TOGB is voorlopig zijn laatste club. Niet dat hij het niet naar zijn zin heeft bij de club uit Berkel en Rodenrijs. Er kwam namelijk een nieuwe uitdaging voorbij. Mark Schuur: ,,Om eerlijk te zijn heb ik daar niet lang over hoeven na te denken en dat had niks met TOGB te maken, want met een staf en groep bezig zijn om spelers te ontwikkelen is geweldig, maar eerder dat ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging in mijn dagelijks werk in het onderwijs. Ik zit bijna 25 jaar in het onderwijs als docent LO en Leerjaarcoördinator en was daar een beetje op uitgekeken. Ik zocht iets waar ik weer uitgedaagd kan worden. Ik treed nu per 1 maart in dienst bij de KNVB als Hoofd docentenontwikkeling breed van de Academie. Met vier collega’s vormen wij het managementteam van de KNVB Academie.

Inhoud

En wat houdt die nieuwe functie voor hem precies in? Schuur: ,,Ik ga onder meer een bijdrage leveren aan de vorm- en inhoud van het KNVB-docentenbeleid, gericht op een ‘leven lang leren’. Denk hierbij aan het opzetten van de inhoud van opleidingen en bijscholingen van docenten en het uitvoeren hiervan. Meedenken in het verder ontwikkelen van het docentenbeleid, wat betreft nieuwe en bestaande opleidingen. Dit zowel op voetbalinhoudelijk- als onderwijskundig gebied. Het door ontwikkelen van visies op leren, opleiden en kwalificeren, de visie op voetballen en de visie op leren voetballen en deze vertalen naar inhoud van opleidingen. Kortom, een heel mooie kans en uitdaging, in een mooie een inspirerende werkomgeving met professionals.”

 

 

Lees verder