Nog niet iedere trainer krijgt een goede start

Voor veel vaders, moeders, jonge jeugdspelers en oud-voetballers zal het herkenbaar klinken: je wordt door de vereniging van je kind of waar je zelf actief bent (geweest), gevraagd om trainingen te verzorgen en misschien ook om wedstrijden te coachen.

Je zegt toe, omdat het team van je zoon of dochter nog geen trainer heeft of omdat het je als (oud-)voetballer gewoon erg leuk lijkt om trainingen te geven. Je krijgt de sleutel van het ballenhok, een tas met hesjes en een schouderklopje van de voorzitter. “Succes!”.

Trainerservaring

Daar sta je dan. Vol goede moed, maar misschien ook wel zonder trainerservaring, voetbalachtergrond of pedagogische kennis. Ineens ben je verantwoordelijk voor het spelplezier en de ontwikkeling van jeugdspelers. Bij sommige verenigingen is nog helemaal geen sprake van ondersteuning op dit gebied, bij andere clubs is dit goed geregeld. Hoe leer je kinderen eigenlijk een betere voetballer te worden? En hoe zorg je ervoor dat elk jeugdspelertje in jouw team zich met plezier blijft ontwikkelen? Om jou als beginnende of ongediplomeerde trainer een goede start (van het seizoen of jaar) te geven, kun je de Aftrapmodule van de KNVB volgen.

Handvatten uit praktijkbijeenkomst

Met de Aftrapmodule leer je in één praktijkbijeenkomst en met digitale ondersteuning meer over het begeleiden van jeugdspelers bij trainingen en wedstrijden. Een van de verenigingen waar onlangs een Aftrapmodule werd georganiseerd, is Valken ’68. De trainers kijken zeer tevreden terug op de handvatten die zij aangereikt kregen. Om de voetbalvorm goed te kunnen uitleggen- en beelden, is een stukje voorbereiding belangrijk. Ook dat kwam aan bod bij de Aftrapmodule.

Aanrader

Door de tips en tricks die de trainers meenemen uit de Aftrapmodule, staan zij met meer zelfvertrouwen en daardoor ook met meer plezier op het veld. Uiteindelijk leidt dat er weer toe dat ook de jeugdspelers zich beter en met meer plezier kunnen ontwikkelen. Daarom is deze module zeker een aanrader. Kinderen zo goed mogelijk helpen in hun ontwikkeling begint met het ontwikkelen van jezelf als trainer.

Klik HIER voor een overzicht waar de aftrapmodules in het voorjaar van 2023 plaatsvinden.

(Bron & foto: KNVB Media)

 

Lees verder