Ben van Dam stopt – na tien jaar – zijn activiteiten bij Scheveningen

Ben van Dam (foto) zet aan het einde van dit seizoen een punt achter zijn activiteiten bij Tweede Divisionist Scheveningen. Voor de ploeg van trainer John Blok verzorgde Van Dam al die tijd de wedstrijdanalyses.

Tekst: Ton Beije

Ben van Dam: ,,Ik heb in die tien seizoenen heel veel wedstrijden gezien en een enorm archief opgebouwd met informatie van spelers , eerst in de Derde en later in de Tweede Divisie. Er zullen dus maar weinig spelers rondlopen in deze divisies, die ik niet heb gezien, ook de speelwijze van de clubs in die Tweede Divisie is voor mij geen geheim meer.”

September

Het besluit van Van Dam, ook analist bij Haaglanden Voetbal, kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Hij: ,,Ik heb afgelopen september al kenbaar gemaakt dat ik ging stoppen aan het einde seizoen bij Ron Cramer en John Blok, met deze twee mannen heb ik al die jaren met heel veel plezier en in goede harmonie samengewerkt. In november heb ik het bij het bestuur van Scheveningen kenbaar gemaakt.”

HBS

Van Dam is er ook even tussenuit geweest en maakte toen de wedstrijdanalyses voor Bas Steffens, die toen hoofdtrainer was van HBS. Van Dam: ,,Ja, ik ben drie seizoenen geleden een jaartje weggeweest bij Scheveningen en toen kwam HBS en daar heb ik ook met veel plezier gewerkt, maar dat is natuurlijk een heel andere vereniging dan Scheveningen. Na wisseling van de wacht van technische mensen en in de technische commissie van HBS, bleek dat we wat andere ideeën hadden en besloot ik om te vertrekken. Kort daarna meldde Scheveningen zich bij mij of ik niet wilde terugkeren.”

Scouting

Naast het maken van analyses was Ben van Dam op Houtrust ook op andere fronten actief. ,,Naast het maken van analyses deed ik ook de scouting voor spelers van het eerste team en daarnaast de laatste periode mocht ik ook als eerste aanspreekpunt van het tweede en Onder23-team fungeren.”

Toekomst

Dat Van Dam stopt bij Scheveningen wil nog niet zeggen dat hij (als oud-hoofdtrainer bij diverse clubs) het heeft gehad in de voetballerij. Van Dam: ,,Voetbal is heel belangrijk voor mij, maar ik ben nu zeker niet actief opzoek naar wat anders, alleen als er weer wat moois voorbij komt ga ik er zeker over nadenken. Het liefst natuurlijk in de Tweede Divisie of misschien wel bij een BVO, ik heb inmiddels een groot netwerk opgebouwd in de loop der jaren.”

Wens

Ben van Dam, die een voorkeur heeft voor het zaterdagvoetbal, heeft nog wel een wens voor de tweede seizoenshelft op Houtrust. ,,Ik hoop dat ik mijn periode bij Scheveningen kan afsluiten met het behoud van een plaats in de Tweede Divisie, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Het is al jaren uitzonderlijk knap hoe John Blok zich met zijn technische staf en spelersgroep handhaaft, daarnaast met de grote man achter de schermen Ron Cramer, die al jaren ongelooflijk veel en goed werk verzet binnen de club.”

Lees verder