ADO Den Haag start 2023 met nipte competitiewinst in Dordrecht

ADO Den Haag is het jaar 2023 goed begonnen met een 0-1 overwinning uit bij FC Dordrecht. Het was de eerste zege onder Dick Advocaat met Mario Bilate als matchwinner. Overigens miste Advocaat in dit duel nog enkele sterkhouders.

Tekst: Ton Beije

Wegens blessures waren niet inzetbaar Amir Absalem, Gregor Breinburg en Hugo Wentges. Ricardo Kishna is nog niet fit genoeg en Dhoraso Klas was ziek. Thomas Verheijdt zat weer wel op de bank en Boy Kemper stond na lange tijd (blessure) weer in de basis. Nieuweling Joey Sleegers zat nog niet bij de groep.

Minuut stilte

Het duel begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de afgelopen week overleden voetballegende Pelé. In de aanvangsfase waren beide teams aan elkaar gewaagd. De angst om fouten te maken was aan beide kanten aanwezig. Pas na twintig minuten was er een mogelijkheid voor Malik Sellouki, maar zijn inzet was te zacht om doelman Bossin te verontrusten. Pal daarop kwam ADO Den Haag goed weg. Tyrese Asante leek een overtreding te maken in het eigen strafschopgebied en FC Dordrecht claimde een strafschop, maar arbiter Gansner, die er vlakbij stond, liet doorspelen.

FC Dordrecht moest bijna halverwege de eerste helft met tien man verder, omdat Jari Schuurman Xander Severina onderuithaalde en arbiter Gansner vond die overtreding een rode kaart waard. In het vervolg van de eerste helft kwamen er meer mogelijkheden voor de bezoekers. Kopballen van Mario Bilate waren een prooi voor doelman Bossin. Ook Severina was nog dicht bij een treffer. De 0-1 viel toch nog voor rust. Malik Sellouki dook het zestienmetergebied in, werd enigszins in de mangel genomen en de leidsman wees naar de strafschopstip. Mario Bilate scoor vanaf elf meter zijn eerste competitietreffer voor ADO Den Haag: 0-1.

Ongewijzigd

Trainer Dick Advocaat bracht in de rust geen verandering aan en liet zijn team ongewijzigd aan de tweede helft beginnen. De eerste mogelijkheden waren weer voor de Haagse ploeg. Een kopbal ban Bilate had geen succes en een knap schot van Max de Waal vloog over het Dordtse doel. Na vijftien minuten in het tweede bedrijf werd FC Dordrecht gevaarlijk via Aliou Baldé, maar hij stuitte op doelman Luuk Koopmans, die even later een kopbal van Van den Avert onschadelijk maakte.

Het was duidelijk, dat de drie punten nog niet veilig waren. Om aanvallend meer stootkracht te krijgen bracht Advocaat Thomas Verheydt (foto) en Joël Zwarts in het veld voor respectievelijk Bilate en Catic. ADO Den Haag kwam in het laatste deel van het duel nog goed weg toen een doelpunt werd afgekeurd, omdat de bal bij de voorzet van Baldé al over de achterlijn was geweest volgens de assistent-scheidsrechter. In de slotfase was Thomas Verheydt op aangeven van Max de Waal nog dicht bij de 0-2, maar zijn inzet ging naast het doel van de thuisploeg. Het bleef bij die 0-1 stand.