Oefenvoetbal: Terugkeer van geblesseerde spelers maakt HVC’10 sterker

Natuurlijk had ik liever in Torremolinos gestaan om te kijken naar het trainingskamp van HVC’10 dan langs de kant van het tweede (kunstgras)veld in Hoek van Holland. Er waren naar schatting 14 tot 20 toeschouwers terwijl op het veld daarnaast blijkbaar een berespannende rugbywedstrijd van RC Hoek van Holland tegen The Dukes werd gespeeld.

Tekst: Cees van der Pol

Daar stonden een paar honderd regen-trotseerders de Hoekse Bodybuilders aan te moedigen. HVC’10 had vorige week wel een trainingskamp in Tilburg georganiseerd en speelde op zondag tegen de zondagseditie van de fusieclub  FC Tilburg. Na een wat brakke eerste helft kon na rust een 2-3 overwinning meegenomen worden.

Michael van den Bos

Nu was zaterdag derdeklasser Lyra een prettige tegenstander. De trainers Boon konden voor het eerst sinds lange tijd weer gebruik maken van Michael van den Bos (foto). Sinds december 2021 raakte hij in een oefenwedstrijd tegen Quick 023 zwaar geblesseerd. Pas na enkele weken werd het duidelijk dat de kruisband in zijn rechterknie was gescheurd. Na een operatie in mei kon hij in Tilburg dertig minuten spelen en tegen Lyra maakte hij de eerste helft vol. De aanvoerder is dus duidelijk op de weg terug en zijn terugkeer zal HVC’10 zonder twijfel beter maken. Nu stond hij in het centrum met Glenn Boon en zijn broertje Kay verhuisde naar de rechtsbackplaats. Er kwam daardoor meer rust en overzicht in de verdediging en op het middenveld  en meer snelheid aan de buitenkant.

Beau van der Toorn

Kay van den Bos stond na tien minuten  aan de basis van een prachtige aanval. Hij bereikte met een lange pass de weggelopen Mitchell Bouwhuis en die gaf strak voor op Beau van der Toorn, die met een gave intikker de aanval afrondde: 1-0. Het was verrassend dat Beau van der Toon als spits stond opgesteld. In Tilburg had hij al twee keer gescoord en tegen Lyra maakte hij zelfs een hattrick. De spits is kilo’s lichter geworden en hij heeft naar eigen zeggen de knop omgedraaid. Harder trainen en een basisplaats afdwingen door vaak te scoren. Dan komt zo’n mooie hattrick goed van pas. De 2-1 was een ‘Beauty’, een schot op de rand van het strafschopgebied buiten bereik van Joey Boom. Even daarvoor had Jonathan van der Schee ongeveer hetzelfde gedaan voor Lyra. Maar zijn  afstand was zeker veertig meter en de ver voor zijn doel staande Khalid el Menkouzi kon er niet meer bij.

Spelpatronen

Met de terugkeer van Michael van den Bos was het effect ook merkbaar op het middenveld en in de voorhoede. Daar draaiden Bouwhuis,  Badr ben Mohammed, Kirill Slutskyy en Jorno Reurink als vanouds weer hun combinatiecarrousel. Na weer een mooie aanval rondde Jorno Reurink perfect af. Zijn schot met links was onbereikbaar voor Boom: 3-1 . De rust was een welkome onderbreking van de regen.

Wissels

Na de terugkomst van de geblesseerden heeft Piet Boon meer capaciteit op het middenveld, waar Badr ben Mohammed, Wessel Vijverberg, Jorn Groothuizen, Mitchel Bouwhuis de concurrentie zien naderen van de eveneens lang geblesseerde Daniël Storm. Piet Boon bracht Vijverberg, Sterrenberg en Kram in de ploeg voor respectievelijk  ben Mohammed, Reurink en Michael van den Bos. Het spelbeeld veranderde daardoor, want Sterrenberg en Kram zijn snel. Rico Sterrenberg kapte na een minuut of vijf doelman Joey Boom uit en legde de bal terug op Beauty van der Toorn. Opnieuw was de 4-1 een  beauty, waarmee de spits solliciteerde naar een basisplaats.

Kansen voor Lyra

In de periode daarna kreeg Lyra enkele kansen, vooral omdat er ineens wat vaker balverlies door de thuisclub werd geleden. Twee keer werd het doel te hoog gezocht en twee andere mogelijkheden werden door Khalid el Menkouzi onschadelijk gemaakt. Eindelijk kon Daniël Storm daarna weer minuten maken.

Daarna werd het stil aan Lierse kant. Scheidsrechter Wim Roozenboom (Vlaardingen) gaf de thuisclub een  strafschop na een handsbal van een verdediger. Intussen was Boom vervangen door een wisselkeeper en Jorno Reurink stuurde hem naar de andere hoek: 5-1. Roozenboom had geen enkele moeite om de wedstrijd naar een goed en sportief einde te brengen. De meeste last had hij nog van de regen in combinatie met zijn bril.

Met enkele mooie combinaties kreeg HVC’10 volop kansen, maar alleen Badr ben Mohammed (weer in het veld gekomen voor Bouwhuis) scoorde nog. Hij tikte na weer een vlot lopende aanval en de assist van Rico Sterrenberg de 6-1.

Blessureleed voorbij

Het is even afwachten of de teruggekeerde spelers geen terugslag krijgen, maar dat HVC’10 met Michael van den Bos, Daniël Storm en Beau van der Toorn meer keuzemogelijkheden heeft om de tweede helft van de competitie meer naar boven dan naar onder te kijken is zeker.